Mai întâi dezinformare, apoi rachete. Rusia amenință că va ataca centralele nucleare ucrainene

15 nov., 2024

În octombrie, 2024, Rusia a lansat 4300 de atacuri cu drone în Ucraina.

Statul Major al armatei ucrainene informează că intensitatea lor nu a scăzut în noiembrie. Deși, potrivit statisticilor Ministerului Apărării din Ucraina, doar 5% din dronele rusești și-au atins țintele, consecințele pentru țară sunt deja tangibile. 

Pe 7 noiembrie, pentru prima dată de la începutul sezonului rece, două regiuni s-au confruntat cu pene de curent cauzate de un atac rusesc.

Dar Vladimir Putin ridică miza și amenință deschis cu bombardarea centralelor nucleare ucrainene. În același timp, Kremlinul încearcă să justifice potențiale lovituri folosind două valuri puternice de dezinformare în același timp. 

Pe de o parte, propaganda rusă răspândește falsuri despre gradul de uzură a centralelor nucleare ucrainene. În același timp, Moscova încearcă să acuze Kievul de terorism nuclear.

„Ei folosesc dezinformarea cu privire la false lovituri ucrainene asupra centralelor lor nucleare, iar acest lucru are două obiective. Primul este de a mobiliza propria societate pentru a continua războiul. Al doilea este de a justifica posibilele lovituri asupra centralelor nucleare ucrainene”, a declarat Roman Nitsovych, director de cercetare la DiXi Group.

În Ucraina există 5 centrale nucleare. Una dintre ele, Khmelnytsky, este situată foarte aproape de România, la doar 300 de kilometri de Suceava.

Centralele nucleare ucrainene, sub lupa Kremlinului

Serviciile secrete ruse fotografiază centralele nucleare din Ucraina cu ajutorul sateliților, a declarat președintele Ucrainei. Volodymyr Zelenskyy consideră că aceasta ar putea reprezenta o pregătire pentru atacuri. O declarație similară a fost făcută de guvernul ucrainean.

„Rusia are o dominație totală în aer. Știm că pregătesc lovituri asupra unităților noastre nucleare”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha.

În februarie 2022, armata rusă a ocupat centrala nucleară Zaporizhzhia. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că rușii au instalat acolo echipamente militare și arme.

Este dificil de estimat câți angajați ucraineni au rămas la centrala ocupată. Potrivit cercetărilor organizației internaționale neguvernamentale Truth Hounds, Federația Rusă a transformat centrala nucleară Zaporizhzhia într-o cameră de tortură. Armata rusă a recurs la bătăi, strangulare, execuții simulate și șocuri electrice împotriva muncitorilor ucraineni care au refuzat să coopereze sau să accepte cetățenia rusă.

„Rușii încearcă să legitimeze ocuparea centralei nucleare de la Zaporizhzhia. Ei vor să se prezinte ca singurii garanți ai siguranței centralei. În acest fel, vor să forțeze recunoașterea controlului lor asupra centralei ca fiind legal. Acesta este motivul pentru care acuză constant Ucraina de bombardarea centralei. Dar nu există nicio dovadă în acest sens”, explică Roman Nitsovych, director de cercetare la DiXi Group.

La începutul lunii august, forțele armate ale Ucrainei au lansat acțiuni defensive în regiunea Kursk din Rusia. Iar propaganda rusă a ridicat un nou val de dezinformare, notează Roman Nitsovych. În special, Kremlinul a început să acuze Ucraina că încearcă să atace centrala nucleară rusă Kursk, care este situată în apropierea teritoriului controlat de armata ucraineană.

Rusia chiar l-a invitat oficial pe directorul general al AIEA Rafael Grossi să viziteze centrala nucleară Kursk. Echipa misiunii nu a raportat că Ucraina ar fi încercat să atace centrala nucleară rusă.

În schimb, Zelenskyy a declarat că centrala nucleară Kursk nu a fost niciodată o țintă pentru forțele armate ale Ucrainei.

În plus, autoritățile ruse nu pot explica de ce Ucraina ar ataca instalații nucleare. Șeful misiunii ruse pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, a recunoscut că nu există dovezi în acest sens.

„Dacă îi voi numi vinovați pe ucraineni, mi se va cere să aduc dovezi, iar eu nu am niciuna. Dronele atacatoare zboară pe o traiectorie neclară, pot veni din orice direcție, este imposibil de dovedit că aceste drone au fost operate de armata ucraineană, aceasta este situația”, a declarat el la postul de televiziune de propagandă Rusia 24.

Cu toate acestea, Kremlinul nu s-a oprit și amenință deschis că va lovi industria nucleară a Ucrainei.

„Putin a numit exploziile ucrainene de la centralele nucleare Kursk și Zaporizhzhia acte teroriste foarte periculoase. Putem doar să ne imaginăm ce se va întâmpla în Europa dacă Rusia începe să răspundă cu aceeași monedă, a spus președintele”, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui rus, citat de agenția de propagandă de stat RIA Novosti.

Președintele rus realizează cât de mult depinde Ucraina de funcționarea stabilă a centralelor sale nucleare. Acestea generează 60% din energia electrică a țării, potrivit Ministerului Energiei din Ucraina.

Fără centralele nucleare, întreaga țară ar putea fi cufundată în întunericul unei ierni reci, ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2022. Atunci, rușii au lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, iar ca urmare a distrugerii rețelei electrice, toate reactoarele controlate de guvernul ucrainean au fost oprite. Țara s-a confruntat cu o pană totală de curent care a durat mai multe zile.

În vară, Europa era deja la un pas de un dezastru nuclear

La 26 august 2024, Kremlinul a atacat o serie de instalații energetice din Ucraina. Printre acestea se numărau substațiile de transformare care conectează centralele nucleare ucrainene la rețeaua electrică.

„Atunci când această conexiune este pierdută, se poate produce un accident grav la o centrală nucleară. Ai câteva secunde pentru a reacționa, câteva minute pentru a porni generatoarele diesel. Dacă acest lucru nu este făcut, combustibilul nuclear foarte fierbinte va supraîncălzi apa din interiorul reactorului și se va produce o explozie”, spune Sean Burney, specialist principal în energie nucleară pentru Europa Centrală și de Est din cadrul Greenpeace.

Aceasta a fost cea mai puternică lovitură asupra Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă. Potrivit lui Volodymyr Zelenskyy, rușii au folosit 236 de drone și rachete.

Mass-media de stat rusească a răspândit dezinformări conform cărora oprirea unităților de putere de la centralele nucleare ucrainene a fost cauzată de o urgență, nu de un atac cu rachete, potrivit investigațiilor analiștilor DiXi Group.

Dar acest lucru a fost infirmat de experții AIEA. În raportul lor, aceștia au precizat că motivul pentru oprirea a trei unități ale centralei nucleare de la Rivne a fost un bombardament masiv al Rusiei. AIEA a indicat ora exactă: incidentul a avut loc la 26 august, la ora 8:58 a.m.

Experții organizației internaționale au remarcat, de asemenea, că bombardamentul a provocat fluctuații semnificative în rețeaua electrică ucraineană. Din acest motiv, la ora 17:10, în aceeași zi, o altă instalație nucleară a fost închisă în sudul Ucrainei.

„Am observat un alt val de dezinformare atunci când rușii au început să trimită e-mailuri și mesaje false care ar proveni de la Serviciul de Urgență de stat. Acestea spuneau că a avut loc un accident grav la centrala nucleară Rivne și că există unele conexiuni suspecte. Aceasta este o încercare de a provoca panică”, explică Roman Nitsovych.

Centralele nucleare ucrainene sunt sub controlul misiunilor internaționale

Oricât de mult ar încerca rușii să califice centralele nucleare ucrainene drept învechite sau periculoase, aceste acuzații sunt ușor de verificat. De la începutul invaziei pe scară largă, misiunile AIEA sunt prezente la toate centralele nucleare ucrainene.

Cele aflate sub controlul Kievului sunt supuse în fiecare an unei operațiuni de întreținere programată de la începutul verii până la mijlocul toamnei. Această procedură este reglementată de o lege specială. Chiar și în timp de război, Ucraina continuă să adere la standardele internaționale, iar anul 2024 nu a făcut excepție.

Operațiunea de reparații din vară a avut loc în condiții extrem de dificile. În primăvară, rușii au distrus 9 GW din capacitatea ucraineană de producere a energiei electrice, potrivit prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal. Această cifră reprezintă jumătate din cantitatea totală pe care Ucraina o utilizează iarna, în timpul celor mai severe înghețuri. Pentru a arăta amploarea distrugerilor, 9 GW de energie electrică sunt suficienți pentru a alimenta complet trei orașe de mărimea Munchenului.

În timpul verii, Ucraina a fost cuprinsă de un val de căldură anormal, cu temperaturi care au atins +40 C. Toți acești factori au provocat pene de curent. Acestea au fost amplificate de o acțiune planificată de întreținere a centralelor nucleare. Ca urmare, de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie, Ucraina a trăit într-o pană de curent continuă. În unele zile, oamenii au fost nevoiți să stea fără electricitate până la 20 de ore pe zi.

Dar Ucraina nu a putut abandona campania de reparații din vară din mai multe motive. În primul rând, centralele electrice au fost pregătite pentru funcționarea pe timp de iarnă. În al doilea rând, operațiunile de întreținere programată sunt o practică globală, iar AIEA monitorizează respectarea acesteia.

De asemenea, UE monitorizează îndeaproape starea centralelor nucleare ucrainene

Ucraina nu va adera la UE cu centrale nucleare nefiabile. Kievul îndeplinește deja cerințele europene pentru funcționarea unor astfel de instalații. Ucraina și-a luat aceste angajamente înainte de semnarea Acordului de asociere.

„UE a semnat memorandumuri similare cu Lituania și Bulgaria înainte de aderare. Și noi, în Ucraina, ne-am temut puțin de acest document. Lituania a fost nevoită să închidă centrala nucleară Ignalina, deoarece reactoarele au fost recunoscute ca fiind nesigure. Bulgaria a avut și ea probleme, a închis reactoarele vechi de la centrala nucleară Kozlodui. Nu am fi primit niciodată statutul de candidat la UE dacă ar fi fost ceva în neregulă cu centralele noastre nucleare”, spune Olha Kosharna, doctor în chimie, expert independent al Centrului ucrainean anticriză nucleară.

Reprezentanții Asociației Mondiale a Operatorilor Nucleari inspectează periodic centralele ucrainene. De asemenea, Ucraina invită în mod regulat misiuni ale AIEA la centralele sale nucleare, care evaluează siguranța centralei și realizează un raport cu recomandări ferme.

Începând cu 2022, Ucraina a abandonat complet combustibilul nuclear rusesc. Nu au existat pierderi financiare semnificative din această cauză, deoarece prețul este aproape același pentru toți furnizorii. Potrivit unui raport al companiei de stat Energoatom, Ucraina utilizează în prezent combustibil de la compania americano-japoneză Westinghouse.

 

Traducere: Iulia Stănoiu

Editare și adaptare: Codruța Simina

  • Responsabilitatea exclusivă pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informații revine autorului/autorilor și acesta nu reflectă neapărat pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, Fundația Calouste Gulbenkian și Institutul Universitar European.

EMIF Main logo Black

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Serhii Barbu

Avatar of Serhii Barbu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema