Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XXIV)

14 sept., 2023

În timp ce se prelungește războiul pe care Rusia îl poartă de 18 luni împotriva Ucrainei, forțele Moscovei au desfășurat o adevărată operațiune de atac asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, cu scopul de a bloca exporturile de cereale ale acestei națiuni devastate de război. 

Însă atacurile asupra porturilor dunărene, precum Ismail și Reni, aduc războiul mai aproape de teritoriul României, membră NATO. Aceste porturi, precum și portul ucrainean Chilia Nouă, sunt situate de cealaltă parte a Dunării, care formează o graniță naturală cu România. Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din România a confirmat că resturi de drone „similare celor folosite de armata rusă” au fost găsite în două ocazii separate pe teritoriul României.

În timp ce descoperirile de resturi de drone făcute de România evidențiază riscul extinderii geografice a războiului, recentele atacuri rusești care au ucis civili ne reamintesc de realitatea sângeroasă a războiului pe care Moscova îl duce împotriva ucrainenilor. 

Duminică, doi voluntari străini, Emma Igual (Spania) și Anthony Ihnat (Canada), au fost uciși în estul Ucrainei, iar zeci de drone rusești au lovit Kievul, rănind cel puțin cinci civili. 16 persoane au fost ucise și alte câteva zeci rănite într-o piață din estul Ucrainei, pe 7 septembrie.

Între timp, jurnaliștii și alte organizații continuă să documenteze crimele de război ale Rusiei.

Civil ucrainean torturat și bătut de forțele rusești

Un tânăr de 22 de ani care suferă de probleme de sănătate mintală a fost ținut în detenție timp de mai multe luni de către forțele ruse ocupante, care l-au supus la bătăi crunte ce l-au adus în pragul morții, potrivit Important Stories. 

Leonid Popov a slăbit 40 de kilograme după ce a fost luat prizonier de forțele rusești în timp ce stătea cu tatăl său în orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei. Fotografiile de după calvar arată cât era de slăbit Popov.

„Mi-a fost teamă că vor veni și mă vor sugruma din nou, mă vor ucide”, a spus el. „Îmi era și sete, nu mi-au dat (deloc) apă. Și cel mai mult voiam să mănânc. De asemenea, mă băteau foarte mult. Am fost bătut atât de rău încât nu am putut merge la toaletă timp de patru zile”. 

  • Povestea completă poate fi citită aici

Rusia a folosit muniții cu dispersie interzise în centrul unui oraș din estul Ucrainei

Rusia a folosit la începutul lunii iulie muniții cu dispersie interzise într-o zonă rezidențială din orașul ucrainean Lyman, unde se află clădiri de mică înălțime, o piață cu grădină și magazine, potrivit Human Rights Watch. 

Orașul Lyman din regiunea Donețk a fost supus unor bombardamente frecvente din 2014, din cauza poziției sale apropiate de liniile de front ale războiului. „Prin folosirea în mod aparent a unei arme inerent nediscriminatorii, atacul Rusiei asupra orașului Lyman a provocat decese, răniți și pagube materiale în rândul civililor”, a declarat Ida Sawyer, director al departamentului de crize și conflicte al HRW.

„Am văzut șase oameni morți, atât bărbați cât și femei”, a declarat un martor pentru HRW. „Am urcat 13 răniți în ambulanțe și i-am transportat la un spital. Aveau răni la picioare, abdomen, cap și mâini”. 

  • Articolul integral poate fi citit aici

Ucraineancă violată în repetate rânduri de un soldat rus în timpul ocupației  

Un soldat rus a fost acuzat de procurorii ucraineni că a violat o femeie ucraineană și a încălcat legile internaționale ale războiului.

Procuratura regională din Herson a declarat că l-a notificat pe militarul rus, Vladik Nebiyev, în vârstă de 30 de ani, despre care au afirmat că a violat-o zilnic pe ucraineancă și a profitat de starea de sănătate precară a acesteia, precum și că a obligat-o să ia medicamente de origine necunoscută. 

Potrivit forțelor de ordine ucrainene, militarul rus acționa la comanda serviciilor speciale rusești. Jurnaliștii de investigație de la Slidstvo au aflat mai multe despre presupusul violator de pe site-urile de socializare. 

  • Articolul integral poate fi citit aici

Muncitorii de la centrala nucleară din sudul Ucrainei au fost supuși la tortură și abuzuri fizice 

Perimetrul din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa din orașul ucrainean Energodar este minat, iar muncitorii de acolo sunt răpiți și torturați pentru că nu cooperează cu forțele rusești ocupante, potrivit primarului orașului. 

Jurnaliștii de la Slidstvo.info au vorbit cu lucrătorii de la centrala nucleară din Zaporojie, precum și cu localnicii din zonă. „Unele sisteme de securitate au fost minate, ceea ce ar putea duce la imposibilitatea funcționării reactoarelor timp de mai mulți ani”, a declarat un angajat al ZNPP.

„Muncitorii au fost luați, în primul rând cei responsabili de operare, și supuși la tortură – au fost folosite șocuri electrice, degetele au fost tăiate până la os. Eu personal am fost răpit de patru ori”, a declarat un lucrător de la centrala nucleară, care nu a dorit să îi fie dezvăluit numele din motive de securitate.

Jurnaliștii au reușit să identifice militarii care ar fi fost implicați în torturarea ucrainenilor. 

  • Citiți întreaga poveste aici

Atacul deliberat al Rusiei asupra zonelor civile din estul Ucrainei ar putea constitui crime de război

Orașele ucrainene Pokrovsk și Kramatorsk au fost supuse unor atacuri masive din partea forțelor rusești de la ocuparea estului Ucrainei, în 2014. În această vară, forțele Moscovei au vizat zone civile, încălcând legile internaționale de război. 

Una dintre aceste ținte a fost hotelul Druzhba din Pokrovsk, incident soldat cu nouă morți și 99 de răniți. În timp ce salvatorii scoteau oameni din dărâmături, forțele rusești au lovit din nou hotelul. 

„După părerea mea, obiectivul inamicului este de a panica populația civilă, adică de a distruge serviciile de salvare, asistența medicală, poliția națională, respectiv de a reduce numărul de persoane care ar putea ajuta populația civilă”, a declarat Viaceslav Feliușin, șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk.

De asemenea, forțele rusești au vizat un restaurant civil în care lucrau jurnaliști și voluntari. În acea zi, angajații restaurantului au fost uciși și multe persoane au fost rănite, inclusiv un bebeluș de opt luni.

„Pe baza datelor disponibile, putem spune acum că aceasta este o posibilă crimă de război”, explică Serhiy Movchan, șeful departamentului ucrainean pentru documentarea crimelor de război. 

  • Puteți viziona materialul aici

Foto deschidere: Emma Igual (S) – sursa: Giammarco Sicuro/ Road to Relief

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema