Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XIII)

04 ian., 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis în ajunul anului 2023 că țara sa va continua să lupte contra atacurilor rusești până când va obține victoria împotriva agresorului. 

„Vreau să ne urez tuturor un singur lucru: victoria”, a declarat el într-un mesaj video în pragul Anului Nou. „Ni s-a spus să ne predăm. Am ales un contraatac… Suntem gata să luptăm pentru libertate. De aceea suntem aici… Suntem cu toții Ucraina”.

Mesajul îndrăzneț al lui Zelenski a fost difuzat în timp ce Rusia anunța că nu a renunțat la atacurile pe scară largă asupra infrastructurii critice a Ucrainei, în mare parte considerate ca făcând parte din încercările Moscovei de a demoraliza națiunea pe timp de iarnă. 

Dar, în ciuda bombardamentelor periodice a țării și a sunetului neîncetat al sirenelor care semnalează pericolul, ucrainenii rezistă și luptă pentru dreptul lor de a fi o națiune independentă. Între timp, jurnaliștii continuă să militeze pentru adevăr, ajutând la documentarea crimelor de război comise de Rusia.

Deportarea ilegală a copiilor de către Rusia echivalează cu crime de război 

Peste 10.000 de copii ucraineni au fost deportați ilegal în Rusia, plasați în orfelinate sau sanatorii, iar mulți dintre ei au fost adoptați de familii rusești, potrivit unui raport realizat de The Washington Post.  

Jurnaliștii WP au vorbit cu o familie ai cărei copii au fost aduși înapoi în Ucraina și despre călătoria grea și periculoasă pe care rudele au trebuit să o parcurgă pentru a-și recupera copiii. „Este una dintre modalitățile prin care Rusia încearcă să distrugă identitatea ucraineană”, a declarat pentru WP Alexandra Romantsova, de la Centrul pentru Libertăți Civile din Kiev. 

Unul dintre băieți, Oleksandr, a reușit să evite să fie adoptat de o familie rusă doar pentru că și-a amintit numărul de telefon al bunicii sale, pe care a sunat-o să-l ia. Dar călătoria ei nu a fost ușoară: a trebuit să străbată Europa, prin regiunea Donețk ocupată de ruși, unde s-a reunit în cele din urmă cu nepotul ei. Alții au trebuit să cutreiere păduri pline de mine pentru a-și recupera copiii.

„Este o potențială crimă de război să îndepărtezi copiii în timpul conflictului sau să le schimbi naționalitatea, dar Rusia a fost rezervată în privința numărului de copii ucraineni care au familii sau rude care vor ca aceștia să se întoarcă acasă”, se arată în raportul WP. Potrivit principalului oficial ucrainean pentru drepturile copilului, Daria Herasymchuk, 10.764 de copii ucraineni au fost raportați de rude sau de familie ca fiind deportați de Rusia fără părinții lor.

  • Citiți articolul integral, aici.

Utilizarea munițiilor cu dispersie de către Rusia nu se încadrează în dreptul internațional, afirmă HRW

De când forțele rusești s-au retras din regiunea ucraineană Herson în noiembrie, forțele Moscovei ar fi tras de cel puțin trei ori cu muniții cu dispersie asupra unor zone din Herson populate de civili, relatează Human Rights Watch.  

Munițiile cu dispersie, care au fost lansate de pe celălalt mal al râului Nipru, sunt interzise de dreptul internațional și ar putea fi considerate crime de război și trebuie să fie investigate, afirmă organizația. 

HRW a vizitat orașul eliberat, locurile în care au avut loc atacurile și a vorbit cu martorii oculari a ce sunt descrise ca fiind „atacuri nediscriminatorii cu muniție cu dispersie”. Belkis Wille, director adjunct pentru crize și conflicte la HRW, spune că „aceste atacuri sunt executate aparent fără nicio considerație  pentru viața civililor” și că „sunt o replică directă la afirmațiile Rusiei că vizează doar armata”.

  • Puteți citi raportul HRW, aici

Civili capturați, terorizați de forțele rusești

În primele zile ale războiului, soldații ruși ar fi terorizat civilii din două sate din regiunea Cernihiv Oblast. Potrivit unui raport al Slidstvo.info, Viktoria Andrusha, o profesoară în vârstă de 25 de ani care a fugit din Brovary, în regiunea Kiev, a fost prinsă și reținută de forțele ruse pentru că ar fi colaborat cu armata ucraineană. „Când ieșea din casă, m-a sărutat și a cerut să își ia rămas bun de la tatăl ei”, a declarat mama Andrushei.

Dar, în timpul în care Andrusha a lipsit, părinții ei au fost legați la ochi, intimidați, amenințați și batjocoriți de soldații ruși și închiși într-un subsol umed. Tatăl ei a fost interogat și s-au tras focuri de armă deasupra capului său.

  • Puteți citi articolul integral și viziona imaginile video, aici.

Un supraviețuitor dintr-o cameră de tortură povestește despre condițiile inumane

Vasyl Buba, un soldat ucrainean din satul Chongar, regiunea Kherson, a fost capturat de armata rusă și ținut într-o cameră de tortură în Simferopol, în Crimeea ocupată. Slidstvo.info a stat de vorbă cu Buba, care a supraviețuit calvarului și a povestit despre teroarea și abuzurile la care erau supuși prizonierii acolo. 

Buba, care apără Ucraina din 2014, a fost reținut și eliberat de mai multe ori. În acea locație, el a fost bătut și forțat să coopereze.

„Odată au arestat un polițist și l-au violat cu o bâtă”, a spus el. „Trei zile mai târziu, individul s-a spânzurat. Pur și simplu omorau oameni acolo”.

  • Citiți articolul complet despre modul în care bărbatul a supraviețuit captivității și, în cele din urmă, a evadat, aici.

Sursa foto: Telegram – Kyrylo Tymoshenko, Biroul Președintelui Ucrainei 

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema