Greenpeace acuză IKEA că pădurile seculare ale României ajung piese de mobilier / Câte hectare de pădure deține gigantul suedez și cum se apără

12 apr., 2024

Greenpeace acuză IKEA că utilizează lemn provenit din pădurile seculare ale României pentru producția de mobilă. Compania suedeză respinge acuzațiile și, în plus, contestă modul în care a fost realizată investigația. Potrivit unui răspuns al IKEA pentru Context.ro, gigantul suedez deține 50.600 de hectare de pădure în România. 

Conform ultimei investigații derulate de Greenpeace CEE în România, se produc diverse produse populare IKEA, folosindu-se lemn din ariile protejate „Natura 2000” din Carpații României, păduri seculare cu arbori de până la 180 de ani. Potrivit sursei citate, cel puțin 7 dintre cei 15 producători de mobilă din țară sunt furnizori ai companiei IKEA.

Potrivit unui răspuns pentru Context.ro, IKEA arată că deține, prin intermediul Ingka Investments, 50.600 de hectare de pădure în România, reprezentând 0,8% din suprafața forestieră a țării, iar aproape 27% din ariile forestiere se suprapun cu situri ,,Natura 2000”.

Sursă foto: Greenpeace

Activists Place IKEA CLEÄRCUTTEN and FORESTGÖNE Labels in Old-Growth Forest in Romania

Protest Greenpeace împotriva IKEA în pădurile din România / Sursă foto: Greenpeace

“Exploatarea forestieră, egală cu raderea a cinci terenuri de fotbal pe oră”

Raportul Greenpeace arată că, în ultimii 100 de ani, s-a modificat cartografia pădurilor din lanțul Carpatic. Numai în ultimele două decenii au fost pierduți peste 7530 de km2 de păduri din cauza extracției lemnului, ajungându-se la o exploatare a unei suprafețe de lemn cât cinci terenuri de fotbal pe oră, mai notează Greenpeace.

În ceea ce privește pădurile Carpaților de pe teritoriul României, doar 2,4% dintre acestea sunt protejate împotriva exploatării forestiere, iar aproximativ 7% din pădurile României au o vechime de peste 120 de ani.

Organizația neguvernamentală notează în raport că recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, însă acest lucru trebuie să se întâmple în conformitate cu strategia Uniunii Europene privind biodiversitatea.

Raportul organizației subliniază că aceste păduri sunt vitale atât pentru sănătatea planetei, precum și pentru fauna specifică acestora, anume urși bruni, lupi sau zimbri europeni.

Context.ro a solicitat corporației IKEA un punct de vedere legat de informațiile publicate în raportul Greenpeace. IKEA a atacat metodologia raportului, pledând că a fost folosită vârsta arborilor ca unicul criteriu pentru a defini pădurile virgine:

,,Raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine. Conform legislației aplicabile în România și standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine și cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la, nivelul de perturbare sau management, compoziția speciilor din arboret, prezența tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporția arborilor aflați la limita fiziologică de vârstă, prezența lemnului mort în toate stadiile de descompunere și altele”, se arată în răspunsul dat de Ikea la solicitarea Context.ro. 

Totodată, compania a reiterat ideea că ,,pădurile virgine şi cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC). Protecţia acestora face parte din cerinţele codului de conduită al furnizorilor companiei IKEA (IWAY) privind silvicultura”. Aceștia au continuat prin a spune că toate lanțurile de aprovizionare și pădurile sunt supuse unor verificări anuale, atât de către ei, cât și de către organismele de certificare acreditate de Forest Stewardship Council (,,FSC”). 

Materie brută pentru gigantul suedez în România

Raportul organizației Greenpeace relevă cum, prin examinarea atentă a întregului lanț de aprovizionare, de la locurile de exploatare forestieră până la vizitarea instalațiilor de procesare, s-a descoperit distrugerea sistematică a pădurilor naturale, inclusiv a două situri protejate „Natura 2000” din Munții Carpați.

Cu toate acestea, În perioada septembrie 2023 – martie 2024, Greenpeace CEE, demarând verificări în magazinele IKEA, a descoperit că lemnul folosit la piesele de mobilier, precum scaunele INGOLF, canapelele KIVIK, umerașele BUMERANG sau pătuțurile pentru copii și bebeluși SNIGLAR, a provenit din pădurile din România. Această identificare a fost realizată pe baza sistemului unic de identificare a producătorilor IKEA, cu etichete de produse care trimit către companiile implicate în lanțul de aprovizionare în 13 țări din Europa.

Furnizorii 

În cadrul raportului sunt oferite numele a șapte firme care, însumat, au prelucrat lemn de pe zeci de mii de metri pătrați de păduri din zone protejate de lege. Dintre acestea, compania Plimob SA produce exclusiv pentru IKEA.

Greenpeace CEE a oferit IKEA și celor șapte firme posibilitatea de a comenta concluziile investigației. Numai una dintre acestea, Masifpanel SRL, a răspuns, recunoscând că a primit cherestea dintr-o zonă ,,Natura 2000”, însă a declarat că „distrugerea nu este ilegală”. IKEA nu a contestat informațiile, conform raportului.

Urmări

Greenpeace CEE a solicitat ca IKEA să-și respecte promisiunile de sustenabilitate și să renunțe la practicile care dăunează climei și biodiversității. „IKEA trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România”, subliniază Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

IKEA, însă, susține că și-a exprimat angajamentul față de practicile de silvicultură responsabile, inclusiv impunerea procedurilor riguroase pentru protejarea zonelor forestiere și implicarea în creșterea densității pădurilor prin restaurare și reîmpădurire anuală. Împreună cu Agenția Națională pentru Arii Protejate, IKEA susține că împărtășește responsabilitatea de a menține o stare de conservare favorabilă pentru speciile și habitatele importante pentru conservare.

IKEA în România – O istorie

Sursa ilegală a lemnului procurat de IKEA a fost documentată anterior în repetate rânduri, în Siberia, Ucraina, dar și în România. În august 2021, ancheta demarată de organizația neguvernamentală Agent Green punea în lumină problema degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea gigantului IKEA.

În mod analog, Agent Green cerea corporației IKEA schimbarea urgentă a strategiei forestiere pentru protejarea pădurilor seculare, în calitate de administrator al unor suprafețe forestiere din România. În final, raportul sublinia că, la momentul publicării acestuia, IKEA deținea aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România, fiind cel mai mare proprietar privat de păduri în țară.

Despre investigația din 2021, IKEA arată că  Raportul Agent Green a fost urmat de patru audituri efectuate de auditori independenți, precum Administratorul Natura 2000, Garda Forestieră, The Soil Association și ASI. Concluziile au indicat conformitate cu reglementările, eliminând orice suspiciuni legate de operațiuni forestiere inadecvate. 

Legătura gigantului IKEA cu pădurile din România reiese și din baza dovezilor colectate de către jurnaliștii de la Rise Project Romania în 2019. Conform investigației acestora, Universitatea Harvard și IKEA au achiziționat în România loturi de păduri investigate de procurori pentru retrocedări ilegale și revendicate de statul român.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

One Comment

  1. Avatar of Ilie gheorghita
    Ilie gheorghita 20 apr., 2024 at 20:51 - Reply

    Cine trebue să ia măsuri sînt băgați pînă în gît în afacerile acestea ilegale!? Sesizare de urgență la tribunalul European la Doamna Kovesi!? JUSTITIA DIN ROMÂNIA NU FACE FAȚĂ.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema