„Fiecare copil este important”. Șeful “Salvați Ucraina” promite să continue lupta pentru minorii răpiți de Rusia
Pe măsură ce războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește, cresc îngrijorările cu privire la situația dificilă a mii de copii ucraineni care au fost deportați sau mutați cu forța în Rusia sau în teritoriile deținute de forțele Moscovei, despărțind familii, ceea ce reprezintă crime de război.
De la începutul războiului, în februarie anul trecut, Rusia a transferat ilegal – adesea sub pretextul evacuării sau reabilitării – până la 19.500 de copii ucraineni, potrivit Ministerului ucrainean al Reintegrării, care monitorizează teritoriile ocupate.
Dar, în ciuda eforturilor viguroase, salvarea și înapoierea minorilor nu este un lucru ușor. Este un proces îndelungat și complicat, afectat de birocrație și este din ce în ce mai mult blocat de autoritățile ruse, a declarat Mykola Kuleba, șeful organizației Salvați Ucraina, o organizație caritabilă de salvatori care se ocupă de aducerea înapoi a copiilor răpiți.
Dintre miile de copii deportați ilegal din februarie anul trecut, echipa de 140 de persoane de la Salvați Ucraina a reușit să returneze 161 dintre ei în cadrul a 10 misiuni de salvare separate. Dar Kuleba a declarat pentru Context.ro într-un interviu: „Fiecare copil returnat este important pentru noi… [înseamnă] încă o viață salvată”.
După ce sunt transferați ilegal, mulți copii ucraineni sunt supuși de autoritățile ruse la programe de „reeducare” anti-Ucraina, primesc adesea cetățenia rusă înainte de a fi dați spre adopție unor familii rusești. Acest lucru poate avea efecte psihologice dăunătoare asupra copiilor și asupra familiilor lor reale de acasă.
Când Ucraina și-a anunțat contraofensiva în această vară, forțele rusești și-au intensificat „deportările în masă” de copii ucraineni pe teritoriul rusesc, a declarat Kuleba.
„Primim informații doar de pe rețelele sociale, de la voluntari sau de la rude”, a spus el. „Putem doar să presupunem că zeci de mii de copii au fost duși în timpul verii pe teritoriul Rusiei… încă stabilim câți dintre ei se vor întoarce”.
Deși Rusia nu publică date oficiale în acest sens, comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a declarat într-un raport recent că peste 700.000 de copii ucraineni au fost mutați de pe teritoriul ucrainean pe teritoriul rus de la invazia la scară largă.
În luna martie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, precum și pentru Lvova-Belova, ambii fiind acuzați de crime de război pentru deportarea ilegală a cetățenilor ucraineni, inclusiv a minorilor.
În august, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, liderul Salvați Ucraina a declarat că „copiii noștri nu sunt arme sau scuturi, sunt doar niște copilași care au dreptul la o copilărie fericită”.
Kuleba a declarat pentru Context.ro că autoritățile ruse fac acum eforturi concertate pentru a bloca întoarcerea copiilor în Ucraina, deoarece se tem că fiecare persoană care se întoarce este un potențial martor la crime de război. Acest lucru încurajează și mai mult autoritățile ruse să îndoctrineze copiii răpiți cu sentimente anti-ucrainene, a spus el.
„O fată de 16 ani ne-a povestit cum ea și colegii ei au fost urcați în autobuze dintr-un teritoriu ocupat, [au fost] duși la Moscova”, a spus Kuleba, și că acolo copiii au fost forțați să asculte prelegeri antiucrainene „de dimineața până seara”.
„Copiilor li s-a spus că Ucraina nu mai există, că a fost cucerită”, a spus el. „Așa funcționează mașina de propagandă în Rusia”.
Kuleba estimează că, de când Rusia a invadat pentru prima dată estul Ucrainei în 2014, peste un milion de copii ucraineni în total au fost mutați în teritoriile ocupate de forțele Moscovei. Și, în ciuda nenumăratelor provocări, eforturile trebuie să continue.
„În niciun caz nu poți [garanta] că vei aduce înapoi un copil. Există un risc considerabil de a nu ți se permite să treci granița”, a spus el. „Mulți copii au fost insuflați cu ură față de Ucraina, spunând minciuni despre țara noastră”.
Și a adăugat: „Ne vom continua misiunile”.
sursa foto: Save Ukraine
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema