Familia Bădălău a prins 110 milioane de lei de la stat. Fiul, cercetat și el pentru șpagă

Fiul lui Niculae Bădălău este cercetat de DNA pentru fapte de corupție, fiind bănuit, la fel ca tatăl său, că a dat mită pentru a obține bani publici. 

Companiile controlate de familia Bădălău au câștigat contracte de peste 100 de milioane de lei, în special cu primării conduse de edili social-democrați din Giurgiu, județul în care Niculae Bădălău a fost președintele filialei PSD.

Fost ministru al Economiei în Guvernul Dăncilă și fost șef în Curtea de Conturi, Niculae Bădălău e acuzat de procurori că le cerea primarilor, cărora le-ar fi promis mită procente între 5-7% din valoarea contractelor, să-i plătească și lucrările pe care companiile controlate de ei le executau prost. 

Bădălău a mai fost investigat în trei dosare penale, fiind acuzat inclusiv de spălare de bani, însă toate spețele au fost închise în final. 

Context.ro a refăcut filmul afacerilor suspectate de corupție și patronate de fostul politician.

Acuzațiile procurorilor DNA

Niculae Bădălău se află în arest preventiv din 27 noiembrie 2022 în urma unei anchete a procurorilor anticorupție. E acuzat că a negociat o mită de 170.000 euro cu un primar din Giurgiu. Procurorii spun că, pe lângă bani, Bădălău i-a promis că finanţarea de la Compania Națională de Investiţii, pentru care edilul a depus proiecte, va decurge fără probleme. La schimb, fostul senator PSD cerea ca firma ginerelui său să încaseze bani, inclusiv pentru lucrări prost făcute. 

Totul s-a oprit după ce Niculae Bădălău a fost denunțat de primarul din Bucșani, Dan Păsat, fost deputat, condamnat pentru şantaj și fapte de corupție, la sfârșitul anului 2013.

19.10.2021, Primăria Bucșani. Procurorii susțin că primarul Dan Păsat a fost vizitat de Elena Matache, directoarea Samby Impex, companie deținută de ginerele lui Niculae Bădălău, omul de afaceri Răzvan Marica. Femeia ar fi avut în geantă un snop de bani pentru primar. Șpaga era pentru ca Păsat să facă decontările cerute de Samby Impex SRL, chiar şi pentru lucrări neconforme. Era vorba de un contract semnat în 2019, pe vremea fostului primar, care a decedat în 2020. Lucrarea privea construirea reţelei de alimentare cu apă în patru sate din comună, cu o valoare de 4,9 milioane de lei fără TVA. Licitația a fost câștigată de Samby Impex în asociere cu o firmă din Teleorman

Stenogramele din dosarul care a ajuns pe masa judecătorilor arată discuțiile dintre reprezentanții firmei și primarul din Bucșani, care refuza să primească șpagă.

Potrivit documentelor judiciare consultate de Context, Gabriel Bădălău, fiul fostului ministru PSD supraveghea fluxul de bani de la primării către firmele familiei. El a întrebat inclusiv de situația primăriei Bucșani, unde primarul refuzase șpaga.

Conform documentelor judiciare consultate de Context, procurorii DNA îl cercetează și pe Gabriel Bădălău pentru dare de mită. Direcția Națională Anticorupție a decis disjungerea unui dosar nou pe numele fiului lui Niculae Bădălău, pentru implicarea sa în mituirea lui Dan Păsat, în legătură cu derularea contractului încheiat de Primăria Comunei Bucşani cu asocierea Samby Impex SRL – Aris Construct SRL, semnat în 2019.

ID71114 INQUAM Photos Octav Ganea

ID71114_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Gabriel Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

În august 2022, Niculae Bădălău a mers personal la Bucșani și i-a cerut primarului să-i dea contractul pentru reabilitarea sistemului de apă potabilă pentru care primăria obținuse finanțare. Primarul înregistra discuțiile, pe care ulterior le-a predat procurorilor.

Mai mult, Bădălău a susținut că are influență în cadrul Companiei Naționale de Investiții, astfel că îl putea ajuta pe Păsat să obțină finanțări, așa cum i-a ajutat și pe alții, după cum s-a lăudat.

Primarul l-a lăsat pe Bădălău să înțeleagă că va primi contractul dacă îi obține undă verde de la CNI pentru două proiecte depuse. Păsat știa că proiectele erau deja aprobate.

Câteva luni mai târziu, în noiembrie, scena mitei s-a repetat. Primarul a refuzat și atunci.

După o săptămână, Niculae Bădălău și Păsat se întâlnesc și discută legat de două contracte de lucrări: cel încheiat în 2019 și altul, pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în Bucșani, în valoare de 7 milioane de lei, care se afla în procedură de atribuire, conform procurorilor. Bădălău i-a promis lui Păsat 7% din valoarea contractului, pentru fiecare dintre aceste lucrări. În schimb, primarul trebuia să asigure efectuarea în continuare a plăţilor către Samby şi să treacă cu vederea eventualele deficienţe în legătură cu calitatea şi realitatea lucrărilor.

Din nou, Bădălău a promis intervenții la CNI.

A treia oară șpaga a ajuns la primar, conform documentului consultat. Pe 25 noiembrie 2022, Elena Matache i-a dat 35.000 lei stabilind ca în câteva zile să îi fie plătită o altă tranșă. Întâlnirea era supravegheată de procurorii DNA.

Două zile mai târziu, Niculae Bădălău și Elena Matache au fost reținuți de DNA.

Banii de la stat – filiera Bădălău

Context.ro a identificat contracte în valoare de peste 110 milioane de lei, care au ajuns la firmele familiei Bădălău, deținute de fostul senator PSD, fiul și ginerele acestuia. 

Cele mai multe contracte de achiziții publice au fost câștigate în județul Giurgiu, în localități conduse de primari social-democrați. Iar o parte din aceste lucrări au fost finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Samby Impex, societate cu sediul în Ogrezeni, Giurgiu, înființată în 1994 de Rodica Bădălău, soția lui Niculae Bădălău, îl are ca unic acționar pe Răzvan Marica, ginerele acestuia. Compania a încheiat contracte de aproximativ 56 milioane lei cu mai multe primării din Giurgiu.

Societatea a câștigat, în 2016, an pe care l-a încheiat cu un singur angajat, un contract de aproape 6 milioane de lei pentru alimentarea cu apă a satului Floreşti din comuna Florești-Stoenești. Pentru că nu se apropia de cifra de afaceri stipulată în condițiile de participare, Samby Impex a apelat la o societate terţă. Chiar şi aşa, susţine o firmă concurentă care a contestat licitația, condiţiile de participare nu erau îndeplinite. 

În anul 2020, Samby Impex a câştigat 10 milioane de lei bani europeni din două proiecte de infrastructură în Bolintin Vale, oraș condus de PSD de aproape un deceniu

Pentru unul dintre contracte, Samby s-a asociat cu EN Electric Proiect Office, firmă cu legături care duc la europarlamentarul PSD Mihai Tudose.

Soția lui Tudose a fost angajată la En Electric Proiect SRL, iar fiica lui, Diana Tudose, a fost asociată cu Victor Popescu, administratorul EN Electric. De asemenea, Victor Popescu a fost asociat în altă firmă la care a lucrat soția lui Tudose, Electric Dupo SRL.

En Electric Proiect SRL are zeci de contracte cu statul, în valoare totală de peste 40 de milioane de euro, majoritatea încheiate cu Compania Națională de Investiții după 2021.

Tot din banii primăriei Bolintin Vale, firma deținută de ginerele lui Niculae Bădălău a construit, în anul 2019, o piaţă agro-alimentară de 1,6 milioane de lei. Alt contract, de 4,5 milioane, finanţat prin PNDL 2, a ajuns la o asociere de firme condusă de ginerele lui Bădălău. La Bolintin Vale, fiica lui Bădălău deţine un salon de evenimente în care ar fi investit 4 milioane de euro

În septembrie-octombrie 2018, Samby Impex a primit două contracte de aproape 8 milioane de lei pentru diverse lucrări în comuna Comana din Giurgiu. Unul a fost câștigat în parteneriat cu Aris Construct, o companie deținută de un șef de departament local din Teleorman al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Samby Impex a mai încasat aproximativ 18 milioane de lei din trei licitații, la Găiseni, o altă comună din Giurgiu, în mandatul unui edil social-democrat. Două dintre lucrări se regăsesc pe lista de finanțări prin fonduri PNDL. Și în Găiseni a lucrat împreună cu Aris Construct. În 2019, cele două companii s-au asociat cu o a treia, pentru un contract de peste 4 milioane de lei, potrivit declarației de interese a administratorului Aris Construct.

Alimentarea cu apă a trei sate din comună pentru care statul a plătit 9 milioane de lei a fost recepționată în 2020, după șase ani de la atribuirea contractului. Între timp, în 2019, firma a mai bifat un contract de lucrări în comună, pentru modernizarea unor drumuri de interes local, în valoare de peste 4 milioane de lei

La finalul lui 2020, Samby Impex a mai câștigat o lucrare de 7 milioane de lei pentru extinderea rețelei de apă din comuna Vărăști, condusă tot de un primar PSD. Potrivit unor înscrisuri aflate la dosarul întocmit de procurorii DNA, și edilului de la Vărăști i s-ar fi oferit un procent de 5% din valoarea contractului (în schimbul efectuării plăților pentru lucrări, indiferent de calitatea lor).

O altă firmă a familiei Bădălău, General Building International, cu sediul în Bolintin Vale, a încasat aproximativ 40 de milioane de lei din contracte publice în Giurgiu.

A încheiat în anul 2016 un contract de peste 6,3 milioane de lei pentru alimentarea cu apă în două sate din comuna Florești-Stoenești. Finanţarea a venit de la guvern, prin PNDL

În 2018, General Building a mai primit un contract în comuna condusă de un primar traseist și condamnat pentru conflict de interese, de 7,8 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor, finanțat tot prin PNDL. În precampania electorală din 2019, Niculae Bădălău, pe atunci ministru al Economiei, vizita comuna Florești-Stoenești.

Gabriel Bădălău a ieșit din companie în 2019, perioadă în care a început divorțul de soția sa

O lună mai târziu, compania a semnat unul dintre cele mai importante contracte, de peste 18 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri de interes local din comuna Roata de Jos (PSD). Fiica primarului care a atribuit contractul și-a făcut ulterior nunta într-una dintre sălile de evenimente ale fiicei lui Bădălău, în Bolintin Vale.

O a treia firmă a familiei Bădălău, N.B.G. Smart & Special Constructions, îl are ca unic acționar pe Gabriel Bădălău și a câștigat licitații de peste 15 milioane de lei în județul Giurgiu. Companie a mai încasat aproape un milion de lei din achiziții directe.

În 2010, i-a fost atribuită lucrarea pentru rețeaua de apă potabilă, forare puțuri și gospodărie de apă în comuna Crevedia, în valoare de peste 2 milioane și jumătate de lei.

Un alt contract important, de 4 milioane de lei, l-a semnat cu Primăria Colibași, în 2011, pentru sistemul de alimentare cu apă în comună, licitație la care a participat ca lider al unei asocieri cu alte două societăți.

În decembrie 2022, polițiștii de la investigarea Criminalității Economice, Administrația Bazinală de Apă și Garda de Mediu din Giurgiu au verificat activitatea de exploatare a agregatelor minerale din județ a firmei lui Gabriel Bădălău. Societatea a fost amendată cu 10.000 lei, după ce autoritățile au făcut un control al documentelor tehnice. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu a precizat pentru Context că se efectuează în continuare verificări pentru a se stabili legalitatea activității societății lui Gabriel Bădălău.

Niculae Bădălău (contactat prin avocat), Gabriel Bădălău și Răzvan Marica nu au răspuns solicitărilor transmite de Context.ro pentru un punct de vedere.

Cine este Niculae Bădălău

Începând din 1991 și până în 2001, Niculae Bădălău a fost preşedinte al Organizaţiei PSD Bolintin Vale. În ascensiunea sa politică a bifat funcția de vicepreşedinte și apoi președinte al organizaţiei judeţene PSD Giurgiu .

A fost consilier județean în Giurgiu, apoi subprefect al județului, ulterior fiind investit în funcția de prefect, pe care a ocupat-o până în 2004 , când a câștigat un mandat de deputat pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR, legislatură în care a fost membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii.

În 2009, pe când nu avea funcție politică și se ocupa de afacerile firmei NBG SRL, Bădălău a intrat pe radarul Agenției Naționale de Integritate, care a sesizat DIICOT cu privire la suspiciunea de spălare de bani și fals în declarații, fapte petrecute în timp ce era deputat. A fost urmărit penal, până la începutul lui 2012, când DIICOT a anunțat scoaterea lui Bădălău de sub urmărire penală. 

În 2013, în timpul primului său mandat de senator PSD, Bădălău a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă, pentru că ar fi apărat interesele unei firme implicate într-un circuit financiar fraudulos, prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu, precum Prefectura sau APIA.

Compania pentru care ar fi intervenit a primit de la APIA aproape trei milioane de lei, bani folosiți pentru circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care fuseseră alocaţi. Firma i-ar fi pus la dispoziţie lui Bădălău, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

De asemenea, Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei colaboratoare de la cabinetul său senatorial la una din societăţile implicate în circuitul evazionist. Aceasta a figurat mai mult timp ca angajată şi ar fi încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată. Dosarul a fost clasat de procurori, în 2018.

În martie 2015, ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Giurgiu pentru fals în declarații, după ce Bădălău ar fi semnat un document prin care susținea că directoarea unui liceu din Giurgiu nu a fost președinta organizației de femei a PSD Giurgiu, deși ANI a constatat existența stării de incompatibilitate, femeia deținând simultan cele două funcții, contrar legii.

În 2018, în al doilea mandat de senator, Bădălău a susținut transferul lacului de acumulare Ogrezeni-Grădinari-Bucşani și a altor bunuri de la Apele Române în administrarea Consiliului Județean Giurgiu. Legea a trecut de Senat, însă PSD nu a avut sprijinul ALDE în Camera Deputaților. Transferul era similar cazului Belina, diferența fiind că, în cazul lacului din Giurgiu, Bădălău dorea transfer prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern. Niculae Bădălău este născut în Ogrezeni și acolo are o casă de vacanță de 440 mp.

La începutul lunii noiembrie 2018, Niculae Bădălău a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și i-a fost anulat permisul de port armă, după ce casa i-a fost spartă și i-a fost furată și o armă pe care nu a păstrat-o în condiții care să nu permită accesul persoanelor neautorizate la ea. 

Pe 20 noiembrie 2018, Niculae Bădălău a fost numit ministru al Economiei în Guvernul Dăncilă, funcție pe care a ocupat-o timp de un an.

Ulterior, în iunie 2020, Niculae Bădălău a ajuns vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, fiind votat de Parlament. A încasat lunar peste 5.300 de euro, potrivit declarației sale de avere. În decembrie 2022, tot Parlamentul l-a revocat din funcție pe Bădălău, prin vot, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru fapte de corupție.

Conform ultimei declarații de avere, Bădălău este, împreună cu soția sa, proprietarul unei case de 863 mp în Bolintin-Deal și al unei case de vacanță de 441 mp în localitatea Ogrezeni. Soții Bădălău mai au în proprietate două terenuri intravilane în Giurgiu, în total 3000 mp.

Doar pe numele lui Niculae Bădălău sunt trecute un teren intravilan de 2100 mp și un teren agricol de 12.800 mp, ambele în județul Giurgiu.

De asemenea, Bădălău a declarat că deține bijuterii în valoare de 25.000 euro și tablouri ce valorează 12.000 euro, iar în 2021 a vândut un teren intravilan pentru care a obținut 600.000 euro.

În declarația de avere sunt trecute și conturi curente sau depozite bancare ce însumează peste 32.000 lei, 7000 dolari și 660.000 euro.

foto deschidere: Niculae Bădălău (sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu)

Avatar of Iulia Stanoiu, Mihaela Tanase

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema