Exclusiv Context: O companie rusă pusă pe lista UE de sancțiuni apare într-un dosar deschis de Parchetul European privind fraude cu fonduri europene – Procurorul șef al EPPO

27 nov., 2023

O companie care a fost pusă pe lista de sancțiuni în urma războiului început de Rusia în Ucraina a fost descoperită într-un dosar deschis de Parchetul European privind fraude cu fonduri europene, a declarat Laura Codruța Kovesi, procuror șef EPPO, într-un interviu acordat Context.ro.

De asemenea, Kovesi a mai declarat pentru Context.ro că Parchetul European a văzut în investigațiile deschise legături cu cetățeni ruși: “Noi verificăm întotdeauna dacă acești cetățeni apar pe lista de sancțiuni. Se pare că în anumite investigații avem și astfel de companii acolo. Avem o parte din competență deja în ceea ce privește contrabanda. Una dintre tipologiile de a evita sancțiunile impuse de Uniunea Europeană este contrabanda”, a mai adăugat șefa EPPO în interviul acordat pentru Context.ro, în Luxemburg. 

Kovesi a subliniat că acestea nu sunt dosare publice, deci nu poate să “vorbească foarte mult despre acestea”, dar că există câteva cazuri de contrabandă de acest fel.

În același timp, deși există o inițiativă de a da EPPO prerogative de a ancheta entitățile ruse aflate sub sancțiuni, “în acest moment EPPO nu are competență specifică pentru a investiga eludarea sancțiunilor Uniunii Europene”.

“Este o inițiativă franco-germană, care dorește să dea această competență Parchetului European. Noi am avut o discuție în colegiul EPPO, am decis că da, suntem pregătiți, putem să facem acest lucru și vrem să facem acest lucru, dar trebuie schimbat regulamentul EPPO și trebuie adăugată această competență în cadrul EPPO. Pe de altă parte, comisia a lansat o nouă directivă prin care încearcă să incrimineze aceste fapte și pentru că trebuie să fim siguri că avem aceeași definiție a faptelor peste tot în Europa, din păcate în anumite state membre aceasta este tratată ca și o chestiune administrativă. În alte state membre, acest tip de fapte sunt deja infracțiuni. Deci cumva din start vedem că din punct de vedere legislativ nu avem o armonizare, se încearcă această armonizare și pasul următor ar fi ca această competență să intre la EPPO”, a precizat Kovesi pentru Context.ro.

Întrebată dacă în dosarele deschise a văzut cetățeni ruși aflați pe listele de sancțiuni și în ce tipuri de infracțiuni erau implicați aceștia, șefa EPPO a declarat:

“O parte dintre ei în fraude cu TVA, dar aici acei cetățeni ruși noi nu i-am găsit pe lista de sancțiuni, încă suntem în investigare, trebuie să verificăm companiile lor și într-o fraudă cu fonduri europene, spre exemplu, într-un stat membru am descoperit o companie care a fost implicată în acea fraudă cu fonduri europene și care, de curând, a fost pusă pe lista de sancțiuni”, a conchis Laura Codruța Kovesi. 

În octombrie 2022, Kovesi vorbea pentru Context.ro despre o posibilă nouă funcție a EPPO, privind o viitoare calitate a Parchetului în investigarea nerespectării sancțiunilor impuse Rusiei. 

Interviul complet cu procurorul șef al EPPO, consemnat în Luxemburg, va fi publicat miercuri, pe Context.ro.

Despre autor: Attila Biro

Avatar of Attila Biro
Attila Biro este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani. Lucrează deseori în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. Înainte de a se alătura CONTEXT a făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice în Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro. E mentor și coordonează cursuri pentru jurnaliști si alte categorii profesionale.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema