Cum a redus Italia evaziunea fiscală la TVA. Un expert al Parchetului European povestește cum a găsit banii cu ajutorul unor câini

06 mart., 2024

Deficitul de încasare a taxei pe valoarea adăugată în Italia a scăzut cu 12,7 miliarde euro, astfel că a contribuit cu 32% la reducerea globală a deficitului de încasare TVA în Uniunea Europeană. Un expert al EPPO a povestit într-un interviu pentru Context.ro că, în anchete de fraude cu TVA, garda financiară italiană folosește câini la percheziții ca să găsească banii ascunși de grupările infracționale.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind deficitul de încasare a TVA în statele membre arată că Italia a înregistrat cea mai mare scădere a deficitului, cu 10,7 puncte procentuale în 2021 comparativ cu anul 2020. 

“De când EPPO este în vigoare, este operațional (…) se diminuează deficitul la încasarea TVA în Italia. Așadar, capacitatea de detectare, investigațiile mai eficiente, datorită, de asemenea, EPPO”, a declarat un analist al Parchetului European într-un interviu acordat Context.ro.

De cealaltă parte, România  reprezintă un studiu de caz în același raport, fiind țara care înregistrează de ani de zile, în mod constant, un deficit mare. Raportul CE arată că țara noastră este pe ultimul loc în UE la colectarea TVA.

  • Notă: Deficitul de încasare a TVA reprezintă diferența dintre veniturile preconizate din TVA și sumele colectate efectiv. Această diferență este cauzată de o serie de factori, principalul fiind frauda fiscală.

Francesco Caracciolo, analist al Parchetului European și fost locotenent-colonel al Guardia di Finanza, a povestit în interviul acordat Context.ro cum garda financiară din Italia a descoperit în timpul unei percheziții milioane de euro în numerar ascunși sub podeaua din sediul unei companii, folosind „cash dogs” – unități canine specializate în căutarea de valută. 

“Banii au fost ascunși sub podeaua din sediul acestei companii. Iar câinii au reușit să detecteze mirosul banilor și după ce au îndepărtat pavajul, banii au fost găsiți sub podea”, spune analistul EPPO.

În acest caz era vorba despre o presupusă fraudă de tip carusel – o schemă infracțională complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele membre, deoarece acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA). 

Caracciolo a explicat cum sunt structurate organizațiile infracționale care se ocupă cu fraudele în materie de TVA. 

“La nivelul EPPO, cel mai important lucru pe care îl descoperim este că există mai multe grupări organizate implicate în fraude mari de TVA. Există grupuri care se ocupă de logistică, cineva care oferă consultanță financiară, consultanță juridică (…) cei care se ocupă, de exemplu, de înființarea companiilor, de a profita de legislațiile naționale”, a spus analistul Parchetului European.

De asemenea, Caracciolo a vorbit despre importanța confiscării bunurilor dobândite prin frauda cu TVA, precizând că dacă acest lucru nu se întâmplă, infractorii se vor reorganiza.

“Îi arestăm. Confiscăm ceva. Dar dacă nu recuperăm banii, resursele, ei pur și simplu se vor reorganiza și vor începe cu altceva. Așadar, asta este ceea ce facem. Aceasta este valoarea adăugată a EPPO”, a declarat Caracciolo, adăugând că “acești bani trebuie să fie din nou disponibili pentru comunitate, pentru contribuabilii UE”.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema