Corupție și Crimă Organizată Globală: Cum este utilizată Inteligența Artificială în bula criminalilor, „mercenarii digitali” din America de Sud și un fost premier obligat să-i ceară scuze unei jurnaliste

24 aug., 2023

Modelele de inteligență artificială disponibile în prezent, cum este ChatGPT, pot fi folosite pentru prepararea de droguri în propria locuință sau pentru crearea unor programe cu un singur scop: înșelarea oamenilor. Investigace.cz a examinat în detaliu posibilitățile pe care lumea AI le oferă activității criminale. În paralel, o serie de investigații coordonate de Centrul de Investigații de Presă din America Latină – „Mercenarii Digitali” – arată cum anumiți consultanți politici ajung să influențeze populația să voteze într-un anumit fel, folosindu-se de instrumentele digitale. În Cehia, fostul premier Andrej Babiš a fost obligat de instanță să prezinte public scuze unei jurnaliste, timp de 7 zile calendaristice, în timp ce Fronstory.pl a descoperit că vicepreședintele unui partid din Polonia are legături cu persoane acuzate de proxenetism. O investigație OCCRP, Follow the Money și CIN arată cum o companie bosniacă a vândut mii de tone de combustibil fraudulos în întreaga Uniune Europeană. În Burundi, incendiile de vegetație provocate de tehnicile rudimentare de agricultură fac ravagii, în timp ce Nigeria se confruntă cu o creștere a fenomenului de mame surogat și, în același timp, o creștere a practicilor ilegale în acest domeniu. 

Riscurile utilizării necorespunzătoare a inteligenței artificiale

Pot fi folosite modelele de inteligență artificială disponibile pentru a prepara droguri în propria locuință sau pentru a scrie un program care să vă ajute să înșelați oamenii? Răspunsul este da. Cu toate acestea, modelele diferă în ceea ce privește potențialul lor de a ajuta răul, nu numai în ceea ce privește disponibilitatea de a răspunde, ci și în ceea ce privește calitatea răspunsului. Într-o serie de materiale, Investigace.cz examinează în detaliu ce posibilități din întreaga gamă de activități criminale oferă așa-numita AI generativă, care este ChatGPT.

  • Materialul integral, aici

Fost premier al Cehiei obligat de instanță să prezinte public scuze unei jurnaliste

Tribunalul regional din Praga a decis definitiv că Andrej Babiš, fost prim-ministru al Cehiei, trebuie să își ceară scuze jurnalistei de investigații și redactorului-șef al investigace.cz Pavla Holcová pentru afirmațiile false pe care le-a publicat despre aceasta pe rețeaua de socializare Facebook. Andrej Babiš a fost obligat de instanță să publice scuze pe pagina sa de Facebook timp de șapte zile calendaristice consecutive.

Este o hotărâre de referință care poate avea un impact asupra politicienilor și jurnaliștilor din întreaga Uniune Europeană. Acest lucru se datorează faptului că a existat o jurisprudență care definește responsabilitatea politicienilor pentru postările defăimătoare și dezbaterea publică ulterioară pe rețelele lor de socializare.

  • Mai multe detalii găsiți aici.

Sponsorul penal al extremistului Sławomir Mentzen

Sławomir Mentzen, vicepreședintele partidului New Hope din Polonia, are legături strânse cu o companie deținută de un inculpat pentru proxenetism. Mentzen este cunoscut pentru declarațiile sale controversate ca: „nu vrem evrei, homosexuali, avorturi, taxe și Uniunea Europeană”. Politicianul a primit o sponsorizare consistentă de la  Kuchnia Vikinga, o companie al cărei coproprietar este acuzat de procurori că face parte dintr-un grup de crimă organizată. Parchetul acuză rețeaua din care face parte sponsorul lui Mentzen  de proxenetism și răpire.

Jurnaliștii de la Frontstory.pl au descoperit că legăturile lui Mentzen cu Kuchnia Vikinga sunt mai complexe: cu ajutorul lui Mentzen, firma a evitat plata a 45.000 de euro taxe către stat

  •  Articolul integral, disponibil aici.

Cum au subminat escrocheriile cu biocombustibili o politică emblematică a UE în domeniul climei

În ultimii ani, în nordul Europei au apărut mai multe escrocherii cu biocombustibili falși. O nouă anchetă arată că mai multe cazuri au fost legate de o companie bosniacă care a vândut mii de tone de combustibil fraudulos în întreaga Uniune Europeană, arată[ o investigație comună a OCCRP, Follow the Money și CIN.

Escrocii au exploatat o politică-cheie a UE în domeniul climei, prezentând biocombustibili tradiționali ieftini drept combustibili scumpi obținuți din deșeuri.

În cadrul unei presupuse escrocherii, compania bosniacă Sistem Ecologica este acuzată că a vândut biodiesel din soia din SUA, etichetat drept combustibil de ultimă generație fabricat din ulei de gătit uzat.

Anchetatorii bosniaci susțin că Sistem Ecologica a aprovizionat 17 companii din nouă state membre ale UE timp de mai mulți ani.

Printre acestea se numărau comercianți de biocombustibili care au fost acuzați că au organizat propriile escrocherii cu ulei alimentar uzat în Olanda și în Regatul Unit.

  • Puteți citi investigația aici.

Mercenarii digitali din America de Sud

Numele Fernando Cerimedo, Cesar Hernadez, Andre Golabek, Luis Duque, Paul Anria șI Carlos Ibanez nu sunt cunoscute publicului din America de Sud, cum nici numele companiilor pe care aceștia le reprezintă. În schimb, unii dintre ei ajung să fie mai influenți decât politicienii din regiune și să decidă în numele cetățenilor pe cine să voteze și ce teme să susțină. 

Un exemplu este argentinianul Fernando Cerimedo, un prieten al fostului președinte brazilian Jair Balsonaro, care se află în spatele unor campanii de influențare a voturilor sau dezinformare. 

  • Seria „Mercenarii Digitali”, realizată de mai multe publicații media din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Spania, SUA, Guatemala, Honduras, Mexic, Paraguay, Nicaragua, Peru și Uruguay, sub coordonarea Centrului de Investigații de Presă din America Latină, poate fi citită aici

Incendiile de vegetație care distrug Burundi

De la sfârșitul lunii iunie și până la începutul lui septembrie, în fiecare an, practicile rudimentare ale agricultorilor din Burundi provoacă incendii de vegetație care pun în pericol rezervațiile naturale ale țării africane. Experții vorbesc de daune ce se ridică la câte 1.000 de hectare de vegetație arsă anual. 

Deși există amenzi de până la 700 de dolari pentru agricultorii care dau foc vegetației, punerea în aplicare a legii ridică mari semne de întrebare și arată că oamenii legi nu sunt suficient de bine pregătiți pentru a apăra rezervațiile naturale protejate.

  •  Povestea completă, aici

„Fabricile de bebeluși” din Nigeria, din ce în ce mai populare

Ca în toată lumea, și în Nigeria există cazuri de persoane care profită de pe urma părinților care apelează la metodele alternative pentru a avea copii. Clinicile de fertilitate sau agențiile de recrutare a mamelor surogat ajung, de multe ori, să încalce legea pentru a obține venituri cât mai mari. 

O jurnalistă de la Premium Times a descoperit, în timp ce documenta acest material sub acoperire, riscurile cu care se confruntă femeile care își doresc să devină mame surogat sau donatorii de spermă și metodele imorale puse în practică de clinicile de profil.

  • Investigația poate fi citită aici.

Cum au fost ajutați doi afaceriști influenți din Haiti, acuzați de corupție, de bancheri și avocați din SUA

Două persoane influente din Haiti, acuzate de autoritățile canadiene de corupție și aderare la grupare criminală, au fost ajutate de avocați și bancheri din SUA să pună la cale o rețea de companii off-shore prin care au cumpărat proprietăți de lux, printre care se numără și una cu vedere la ocean în Florida. 

Este vorba de Gilbert Bigio, despre care se spune că ar fi cel mai bogat om din Haiti, dar și de Sherif Abdallah, un magnat din domeniul asigurărilor, despre care autoritățile canadiene spuneau că sunt „membri ai elitei din Haiti care finanțează ilegal și acordă suport operațional grupărilor înarmate”.

Cu ajutorul documentelor apărute în Pandora Papers, jurnaliștii au descoperit că cei doi au aproximativ 20 de companii înregistrate în paradisuri fiscale, în timp ce bancheri și avocați din Miami îi ajutau cu sfaturi legate de plata taxelor sau scrisori de recomandare.

  • Detalii suplimentare, aici

Sursă foto: MidJourney, prompt design by Josef Šlerka- Investigace.cz

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema