Corupția și birocrația îngreunează eforturile de reconstrucție ale Ucrainei

16 aug., 2023

În timp ce Ucraina încearcă să reconstruiască în timpul și după război, corupția la nivelul oficialilor reprezintă o preocupare majoră pentru liderii occidentali, care se tem că aceasta ar putea submina sprijinul lor pentru această națiune devastată de război, precum și că ar putea afecta securitatea pe termen lung a acesteia și speranțele sale de a adera într-o zi la Uniunea Europeană.

Numai în acest an, ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina a fost concediat pentru că a făcut parte dintr-o rețea ilicită prinsă luând mită 400.000 de dolari, un oficial din administrația militară de la Kiev a fost concediat după ce a fost prins luând bani pentru a ajuta bărbați apți pentru armată să părăsească țara, iar patru lideri de la o unitate de pregătire a Gărzii Naționale au fost depistați că luau prime de aproape 26.000 de dolari, deși nu au fost niciodată în apropierea liniilor de front ale războiului.

Vinerea trecută, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că i-a demis pe toți șefii comisiilor regionale de recrutare militară, în cadrul unei campanii de combatere a corupției, în contextul unei represiuni extinse de la începutul războiului.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă trădare”, a scris Zelenski  într-o postare pe canalul său Telegram.

De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă anul trecut, zeci de oficiali ucraineni au fost demiși pentru acuzații de corupție, inclusiv zeci de oficiali ai serviciilor de securitate.

În timpul unui summit al UE desfășurat la Kiev în februarie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat ușurarea că organismele anticorupție din Ucraina încep să abordeze cu seriozitate problema corupției, dar a subliniat că este nevoie de un efort continuu.

Potrivit Indicelui de percepție a corupției 2022 realizat de Transparency International, Ucraina ocupă locul 116 din 180 de țări, primul loc fiind cel mai puțin corupt. Dar, pe lângă corupția la nivelul autorităților, birocrația sufocantă împiedică, de asemenea, reconstrucția.

Acest lucru a fost evident în orașul Gostomel din regiunea Kiev. Aproape de începutul războiului, orașul cunoscut acum sub numele de „Orașul Eroilor” a fost puternic bombardat de forțele rusești. Într-un cartier, cinci blocuri de civili au fost distruse, lăsând sute de oameni fără adăpost.

O companie franceză, Neo Eco, a fost apoi însărcinată să curețe carnagiul și să reconstruiască locuințele pentru locuitori. Însă, până acum, eforturile companiei au fost frânate de birocrația sufocantă într-un oraș care a avut parte de corupție de când forțele Moscovei au plecat.

„Proiectul este complicat de faptul că proprietatea asupra terenului este comună”, a declarat Viktoriia Shymon, managerul de proiect al Neo Eco în Ucraina, într-un interviu acordat Context.ro. „Situația este de așa natură încât nu putem semna contractul acum”, a adăugat ea.

Timp de aproximativ șase luni, unii dintre locuitorii orașului au trăit fără conexiuni la gaz, apă sau electricitate, iar până în prezent mulți dintre ei nu au primit încă nicio compensație din partea autorităților pentru a-și reconstrui locuințele, în ciuda promisiunilor de ajutor. Între timp, unii oficiali sunt implicați în tăierea ilegală a unei păduri locale pentru a obține câștiguri bănești.

Locuitorii furioși au cerut periodic președintelui Zelenski să abordeze problemele din Gostomel și să “facă curățenie” în administrația locală. Într-adevăr, conducerea primăriei din Gostomel a fost schimbată de cel puțin trei ori de-a lungul războiului, unii dintre ei fiind acuzați de inactivitate sau de deturnare de fonduri locale.

Ca urmare, proiectul Neo Eco a fost oprit în mod repetat în timpul fazei de proiectare. „Acum începem totul de la zero”, a declarat Shymon. „Toată această muncă de documentare necesită mult timp”, a mai spus ea.

Cazul Gostomel nu este izolat. Rapoartele privind situații similare din întreaga Ucraină servesc pentru a evidenția modul în care corupția omniprezentă și birocrația împovărătoare pot dăuna țării în timp ce încearcă să respingă forțele rusești.

Halyna Goncharova, o locuitoare din Irpin care a supraviețuit asediului brutal al orașului de către Rusia, deplânge ceea ce ea spune că sunt eforturile îndelungate ale autorităților locale de a reconstrui casele.

„Tot ceea ce putem face este să așteptăm, dar după atâția ani, eram deja obosită mental de așteptare și pur și simplu sunt disperată”, a declarat asistenta medicală în vârstă de 51 de ani, care a fost strămutată în urma invaziei Rusiei din 2014. „Am crezut că voi primi o casă nouă, iar acum trăiesc doar de pe o zi pe alta, pentru că nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine.”

Shymon de la Neo Eco a declarat că firma are nevoie de garanții pentru a se asigura că proiectul lor poate „să se desfășoare fără probleme, că totul va fi corect și echitabil. Și că ni se vor acorda drepturile de a transfera noi apartamente locuitorilor afectați.”

sursa foto: Dorel Nicolae Oancă

Despre autor: Alina Okolot

Avatar of Alina Okolot
Alina Okolot este o jurnalistă ucraineană din Kiev care lucrează în presă din 2017. Alina a lucrat ca reporter TV în departamentul de știri al canalului PravdaTut TV unde a documentat știri din sectoare diverse, de la politic la economic, cultură și sport. Ea a lucrat de asemenea ca editor de programe educaționale și de divertisment pentru canalul Kiev TV și pentru ediția online a Adevărului de Irpin. Alina spune că jurnalismul este vocația sa. Ea s-a alăturat echipei CONTEXT, după ce s-a mutat în România. Ca jurnalist, ea se ocupă de investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, țara sa natală. Ea scrie des despre corupție și documentează poveștile martorilor în subiecte legate de război. Țelul Alinei este să arate lumii adevărul printr-un jurnalism de calitate.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema