Corespondent de război ucrainean despre speranță, în timp ce se află pe linia frontului
Corespondentul de război ucrainean Anastasia Volkova spune că s-a obișnuit să adoarmă în zgomotul exploziilor. În prezent, jurnalista în vârstă de 30 de ani nici măcar nu se mai adăpostește atunci când sună sirenele de raid aerian.
Volkova, videograf pentru postul de televiziune ucrainean FREEDOM, a relatat pe larg despre război de când Rusia a lansat invazia la scară largă anul trecut, acoperind în principal evenimentele din orașul Sloviansk, aflat în prima linie a frontului, la doar 30 de kilometri de linia întâi a războiului.
Într-un interviu acordat Context.ro, jurnalista vorbește despre o parte din reportajele pe care le-a realizat în Sloviansk, un oraș care a suferit daune pe scară largă pe fondul războiului care a determinat mai mult de jumătate dintre locuitorii orașului să fugă.
„Nu știi niciodată ce va lovi și unde, dacă armata ucraineană are succes pe front, rușii încep pur și simplu să bombardeze, distrugând casele civililor”, a spus ea.
„Nu am văzut nicio clădire înaltă care să fi rămas în picioare”, a adăugat ea. „Oamenii de aici sunt obișnuiți cu bombardamentele”.
Cu toate acestea, în ultimele luni, „trupele ucrainene” au împins forțele rusești înapoi din orașul din estul țării, ceea ce le-a dat un sentiment de speranță multor locuitori ucraineni, a spus ea. De asemenea, se deschid magazine și întreprinderi, iar locuitorii se întorc încet la muncă.
„Cetățenii pot primi un prânz gratuit în fiecare zi, pâinea este livrată în mod regulat, iar medicii oferă consultații gratuite”, a spus ea, adăugând că alimentarea principală cu apă a orașului nu a fost încă reconectată. „Vor fi create puncte speciale de încălzire pentru iarnă. Oamenii se întorc și își reconstruiesc casele.”
Dar, pe măsură ce războiul se prelungește, Volkova este foarte conștientă de faptul că lucrurile ar putea oricând să ia o întorsătură mai proastă. Jurnalista păstrează întotdeauna o geantă plină de obiecte personale, inclusiv documente oficiale – în cazul în care trebuie să fugă.
Volkova își amintește o deplasare jurnalistică recentă pe care a făcut-o la granița Kolotilovka-Pokrovka, care este singurul punct de control între cele două națiuni aflate în război, situat între regiunea Sumy din Ucraina și regiunea Belgorod din Rusia.
„Am discutat cu o familie care călătorea din Starobelskul ocupat, o femeie cu doi copii de doi și trei ani”, a declarat jurnalista. „Acum, autoritățile ruse din teritoriul ocupat îi obligă pe oameni să facă pașapoarte rusești”.
Femeia a refuzat. În schimb, ea a pornit într-o călătorie lungă și anevoioasă spre o regiune neocupată din Ucraina pentru a căuta siguranță împreună cu copiii ei mici.
„Șoferul nu a dus-o direct la punctul de control (deoarece) este interzis – a trebuit să meargă încă trei kilometri până la graniță… a purtat unul dintre copii în brațe tot drumul”, își amintește ea.
La punctul de control – pe partea controlată de ucraineni – sentimentul antirusesc este evident: a fost amenajat un așa-numit „Muzeu al urii”, unde oamenii care au trecut în Ucraina își rup banii rusești, a spus ea.
Dar, în ciuda nenumăratelor greutăți și a faptului că a fost martoră de la fața locului la ororile războiului, Volkova este optimistă că într-o zi se va întoarce în orașul său natal Lugansk, sub steagul Ucrainei.
„Luptătorii se pregătesc pentru un război de lungă durată și își păstrează forțele pentru a nu rămâne fără energie acum”, a adăugat ea. „Nimeni nu se gândește nici măcar la posibilitatea unor negocieri”.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema