Atunci vs acum. Imaginile din satelit arată cum au dispărut spațiile verzi din București în ultimii 20 de ani
În plin val de caniculă, primarul Capitalei, Nicușor Dan, declara că Bucureștiul a pierdut, de la Revoluție, aproximativ 1.600 de hectare de spațiu verde. Lucru care contribuie semnificativ la creșterea temperaturilor resimțite pe timp de vară.
- Uniunea Europeană recomandă minimum 26 de metri pătrați spațiu verde pe cap de locuitor, în timp ce recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este dublă.
- Cum se prezintă situația în București? Puțin peste 9 metri/cap de locuitor, în cel mai bun caz. Asta pentru că la nivelul Capitalei nu există o evidență clară a spațiilor verzi.
- În 2011, administrația locală a fost obligată prin legea privind administrarea spațiilor verzi să realizeze un Registru al Spațiilor Verzi. Documentul a fost făcut public în 2013 și prezenta rezultate spectaculoase: peste 23 de metri de spațiu verde pentru fiecare locuitor din capitală. Motivul: în registru au fost incluse și spațiile verzi private, adică curtea din fața casei unui om, precum și Pădurea Băneasa.
- Mai mult, documentul nu a fost aprobat în Consiliul General, iar includerea unei zone ca spațiu verde în registru nu produce efecte administrative, precum interzicerea construirii pe zona respectivă. Pe scurt, registrul e doar o inventariere cu rol informativ a arborilor și spațiilor verzi din București.
- Curtea de Conturi a criticat registrul și a declarat că, la nivelul anului 2014, un bucureștean se bucura de puțin peste 9,80 metri de spațiu verde.
- În fața intensificării dezvoltării urbanistice, spațiile verzi din București sunt primele care au de suferit.
- PressOne a folosit imaginile din satelit pentru a vedea cum s-au micșorat spațiile verzi din București, pentru ca în locul lor să apară mall-uri, clădiri rezidențiale sau parcări.
Citește articolul complet pe PressOne
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema