Angajat de China, promovat de Sputnik. Veriga locală dintre statul chinez și rețeaua de propagandă rusească din România
Dan Tomozei, după primirea Premiului Prieteniei oferit de Guvernul Chinei (sursa foto: Radio China International)
Radio China Internațional, unde lucrează Tomozei, se află sub controlul oficial al Partidului Comunist Chinez și este una dintre entitățile incluse în cel mai recent raport despre FIMI (manipulare și ingerințe informaționale externe) al UE. Preluat inclusiv de “Vești din Rusia” și rețeaua Sputnik, Tomozei a fost premiat recent de guvernul chinez.
Plătit de aproape 15 ani de o instituție media aflată sub controlul Departamentului de Propagandă al Partidului Comunist Chinez, despre care chiar președintele chinez Xi Jinping spunea că trebuie să întruchipeze “voința Partidului”, Tomozei prezintă în România o variantă idealizată a peisajului media din China: „Cei din afară sunt în eroare când vorbesc despre cenzură”, a declarat el într-un interviu oferit în 2014 pentru Digi24.ro.
În contrapartidă, jurnalistul cataloghează măsurile luate de autoritățile române și moldovene împotriva propagatorilor de fake news drept cenzură: ”CENZURĂ | Serviciul de Informații al Republicii Moldova a dispus închiderea site-ului Sputnik!”, scrie el despre închiderea site-ului rusesc, oficios al Kremlinului, pentru incitare la ură și război. Poziționarea lui pe acest subiect este în linie cu propaganda Rusiei, o aliniere nicidecum singulară în activitatea lui Dan Tomozei, care este aplaudat la scenă deschisă într-un articol publicat de Sputnik: “Un Marco Polo modern… Un jurnalist care a trecut de la observația atentă, sensibilă, la implicare.”
Implicarea menționată în articolul din Sputnik este vizibilă în publicistica și prezența media a jurnalistului angajat de statul chinez.
When China meets Russia
Deși relativ modest, numărul articolelor publicate de Dan Tomozei în ActiveNews, cea mai importantă publicație din România inclusă în investigația internațională Firehose of Falsehood, a crescut vertiginos în ultimul an. Dacă în perioada 2020-2024 Tomozei semnează în total 13 articole, anul acesta Tomozei a publicat deja tot atâtea articole pe portalul ActiveNews.
Materialele indică fără echivoc preferințele autorului: Nicușor Dan este omul sistemului, la CNA este un cuib de “dictatori frustați”, Călin Georgescu, omul anului 2024, este “un stimul pentru gândirea critică, un energizant pentru dorința de ieșire din hipnoza impusă de UE și SUA la nivel social, economic, cultural”, iar “România nu mai este o democrație”, o realitate veche de 20 de ani, reconfirmată de respingerea candidaturii lui Georgescu. Mesajele sale anti Nicușor Dan sunt preluate frecvent de mai multe canale Telegram, parte a rețelei de diseminare a propagandei rusești precum Sputnik sau “În prima linie”.
Tomozei semnează articole și în alte publicații, precum Art-emis, o revistă cu conținut antisemit, care neagă Holocaustul, este pro extremă dreapta și găzduiește articolele generalului SRI în rezervă Vasile Zărnescu, condamnat definitiv pentru negarea Holocaustului. Tezele promovate aici sunt din același registru: Uniunea Europeană amenință suveranitatea statelor membre, Klaus Iohannis este “marioneta Occidentului”, “familia este formată din femeie și bărbat”.
Tot aici, în 2015, Tomozei a publicat o critică virulentă la adresa legii care incriminează apologia unor curente precum cel legionar.
Andreea Leonte, expertă independentă specializată pe tematici legate de China, afiliată mai multor think-tank-uri precum CHOICE (China Observers in Central and Eastern Europe) sau RISAP (The Romanian Institute for the Study of the Asia-Pacific), a monitorizat timp de trei luni mesajele propagate de Radio China International, Ambasada Chinei la București și agenția de presă controlată de stat, China Xinhua News, în România, ca parte a unei echipe internaționale care a analizat comunicarea Chinei cu privire la conflictul din Ucraina în 9 state din Europa Centrală și de Est.
Am întrebat-o dacă în cursul cercetării ei a descoperit existența de similitudini între mesajele promovate de mass-media de stat rusești și cele chineze.
“Există clar. Practic orice reproșa Rusia Ucrainei, China repeta același narativ în diverse forme”.
“Am ajuns la concluzia că (China n.r.) încerca să portretizeze NATO ca pe o entitate agresivă, care nu există doar în scop defensiv, și să promoveze totodată conceptul de „multilateralism” ca alternativă la poziția dominantă a Statelor Unite în plan internațional”, a mai adăugat experta.
Referitor la ingerința statală în spațiul informațional, Andreea Leonte declară: “Controlul intervine doar când propaganda e neprietenoasă, doar când ridici suspiciunea asupra intențiilor Chinei, doar când prezinți anumite fapte într-un mod care îi dezavantajează”.
Convergențele ruso-chineze din România
Temele susținute de presa de stat chineză referitoare la UE, NATO, Ucraina și pandemie sunt tocmai narativele promovate de jurnalistul Dan Tomozei, pe care îl regăsim ca invitat al lui Ion Cristoiu, ca guest writer pe blogul fostului premier Adrian Năstase sau invitat al lui Marius Tucă. De exemplu, Tomozei numește agresiunea rusă în Ucraina “acțiune militară”, iar pe cei care consideră invazia Ucrainei ilegală, nejustificată și neprovocată, politicieni controlați de SUA. Articolul a fost distribuit de canalul Telegram Sptnk(Sputnik) necenzurat.
Înainte de alegerile prezidențiale, gazetarul Tomozei a devenit practic influencer care a făcut campanie pentru candidatul pro-rus cu discurs legionar Călin Georgescu și, apoi, pentru George Simion. A cerut, public, turul 2 înapoi dar și libertate pentru Bogdan Peschir, acuzat de autoritățile române de corupere a alegătorilor în favoarea lui Călin Georgescu.
Într-un răspuns trimis Context.ro, jurnalistul și-a reiterat poziția: “Călin Georgescu este un astfel de om, atacat, hărțuit, reținut ca un infractor periculos, i-au fost interzise abuziv dreptul de a fi ales și de liberă circulație, fără ca autoritățile să poată produce de șase luni o simplă probă.”
Tomozei a preluat, pe site-ul personal, articolele lui Dan Dungaciu, cel care a devenit recent consultantul pe probleme externe al liderului AUR George Simion. Jurnalista Sidonia Bogdan remarca, în 2023, că Centrul de Studii Sino Ruse, care funcționează în cadrul unui institut al Academiei Române condus de Dungaciu, face propagandă ruso-chineză pe bani publici, lansând în spațiul public o suită de idei care contravin intereselor strategice ale NATO. Conform G4Media, Dungaciu a fost în anii `90 redactor șef al unei publicații neolegionare. La rândul lui, Tomozei a criticat legea care interzice cultul legionar.
Extremism pe Marele Zid Chinezesc
Din 2021, proiectul lui Dan Tomozei, care duce anual tricolorul României pe Marele Zid Chinezesc, include nu doar drapelul statului român, ci și cel al NeamUnit, o asociație filo legionară, condusă de Aurelian Surulescu. NeamUnit este una dintre numeroasele asociații care trec sub tăcere apartenența mai multor figuri din grupul “Sfinții Închisorilor” la mișcarea legionară din interbelic și îi prezintă drept “adevărata elită a României”.

Dan Tomozei, cu familia și steagul NeamUnit, pe Marele Zid Chinezesc (sursa foto: Facebook / Dan Tomozei)
La ediția din 2019 a Taberei Naționale “FII AI ROMÂNIEI“, organizată de NeamUnit, portretul mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război, veghea participanții.
Cu binecuvântarea autorităților chineze
Dan Tomozei admite, într-un răspuns oferit Context.ro, că autoritățile chineze sunt la curent cu articolele sale: “tot ceea ce scriu este cunoscut inclusiv de colegii chinezi și autoritățile chineze. Faceți un minim efort să înțelegeți că în China există libertate de exprimare, inclusiv critică, însă aici nu se aplică modelul fals democratic din spațiul occidental. Aici nu se afirmă ceva și se aplică altceva, așa cum se întâmplă în Uniunea Europeană, unde sub justificarea pandemiei sau agresiunii ruse în Ucraina se aplică cenzura și sunt promovate legi care sunt în gravă contradicție cu Constituția României și legislația europeană.”
Articolele, a mai precizat el, sunt o inițiativă personală: “Blogul meu nu are nicio legătură cu vreo instituție de stat sau privată. Este o demonstrație de libertate de exprimare.”
Am transmis o serie de întrebări Ambasadei Chinei la București, pentru a înțelege în ce măsură reprezentanții statului chinez cunosc și aprobă publicistica lui Dan Tomozei. Reprezentanții instituției nu au dorit să comenteze activitatea jurnalistului care lucrează pentru statul chinez, a cărui situație concretă spun că nu o cunosc, fiind o chestiune de “libertare de exprimare”.
“Activitatea tuturor străinilor din China este monitorizată, mai ales dacă aceasta are legătură cu subiecte sensibile pentru statul chinez sau dacă lucrează pentru o entitate chineză”, crede Andreea Leonte.
În toamna anului trecut, Dan Tomozei a primit “cel mai important premiu oferit de Guvernul Chinei angajaților străini”, Premiul Prieteniei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Marea Sală a Poporului din Beijing. De altfel, deși susține că “mass-media și jurnaliștii trebuie să fie în opoziție în relația cu puterea”, spiritul critic al jurnalistului Dan Tomozei se manifestă doar în privința altor state, el relatând exclusiv în termeni superlativi despre China.
China din trecutul lui Dan Tomozei: Sibiu, primul Institut Confucius din România și profesorul antisemit
În 2007, la Sibiu se inaugura primul institut Confucius din România, baza unui acord de cooperare semnat între Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi HANBAN, Biroul pentru predarea limbii chineze din China, în parteneriat cu Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing. La acea dată, universitatea era condusă de Constantin Oprean, fratele fostului ginere al soților Ceaușescu.
14 ani mai târziu, după ce controversele din jurul institutelor Confucius au căpătat notorietate internațională și chestiunea a intrat în atenția publică din România, propunându-se chiar tăierea finanțării publice pentru universitățile care găzduiesc astfel de institute, considerate unelte ale Partidului Comunist Chinez, conducerea universității sibiene a anunțat că a interzis institutului Confucius din Sibiu să facă propagandă.
La acest centru universitar a activat și profesorul lui Dan Tomozei, Corvin Lupu. Lupu este activ în rețeaua care răspândește fake news, antisemitism, precum și narative anti europene, convenabile Federației Ruse în spațiul informațional românesc. De asemenea, Lupu a participat în 2023 la Forumul Aniversar al Noului Drum al Mătăsii („3rd Belt and Road Forum for International Cooperation“), din partea unei entități obscure, Partidul Comunist Român secolul 21. După participarea la Forum, Corvin Lupu a publicat, tot în revista Art-emis, unde a semnat și Tomozei, un articol care se încheie apoteotic: “Numeroase state ale Lumii, la care în trecut românii se uitau de sus, se dezvoltă cu ajutorul Chinei și Rusiei și se ridică tot mai mult, în timp ce noi mergem înainte coborând…”
- Acest articol face parte din “China Targets”, o investigație internațională coordonată de ICIJ, care dezvăluie tacticile Chinei în afara granițelor sale. Seria de materiale publicate dezvăluie modul în care Beijingul abuzează de instituții internaționale, inclusiv Interpol și Națiunile Unite, pentru a-și teroriza criticii și a-și extinde tacticile represive la nivel global. Citiți investigațiile publicate în cadrul proiectului aici: China Targets
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă