ANAF vrea să rezolve evaziunea cu softurile grupărilor Ghiță-SIVECO și Trencadis-Frank Timiș

25 mart., 2024

Guvernul a cumpărat softuri și echipamente de 300 de milioane de lei de la producători care fie sunt controlați, fie afiliați cu Sebastian Ghiță, SIVECO, Frank Timiș sau Trencadis. Noile programe, odată instalate, ar trebui să ajute inspectorii ANAF să colecteze mai mulți bani și să scadă evaziunea fiscală. CV-urile contractorilor aleși de stat arată că unele dintre aceste companii sunt conectate politic sau au fost implicate, în trecut, în scandaluri penale. 

  • Digitalizarea ANAF este finanțată din fonduri europene, iar statul a promis UE că va stârpi evaziunea; 
  • Metaminds, companie legată de Sebastian Ghiță, a luat cei mai mulți bani pentru upgrade-ul  instituției și are contracte publice de peste 400 de milioane de lei cu statul român;  
  • Contracte de 88 de milioane de lei merg la firme cu trecut controversat, unele implicate și în proiectul ratat al reformei ANAF cu bani de la Banca Mondială;
  • Frank Timiș, omul care a stat la baza proiectului minier de la Roșia Montană, este reprezentantul unui offshore asociat într-o companie care a prins contracte de milioane de lei pentru digitalizarea fiscului.

Digitalizarea sistemului fiscal, cu tot cu banii în plus pe care ar trebui să-i aducă la buget, este idealul la care statul român nu reușește să ajungă, deși cheltuie constant pentru asta. Am încercat mai întâi să reformăm fiscul cu bani de la Banca Mondială, dar proiectul a fost oprit după ce, spun autoritățile, au fost cheltuiți 17 milioane de euro doar pe studii de fezabilitate.

Încercăm din nou, de data asta cu fonduri europene alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Deocamdată, pare că singurii care au de câștigat sunt furnizorii statului. Unii au încasat bani din ambele reforme: cea ratată și cea în derulare. 

Între timp, evaziunea fiscală, fenomen care ne scoate tuturor bani din buzunarul comun al bugetului de stat, atinge cote alarmante: într-un singur an, țara noastră a pierdut venituri de 16 miliarde de euro. 

Oficial, știm că e nevoie de digitalizare. ”Nu cred că lucrurile se vor schimba dacă nu vom accelera procesul de digitalizare”, a declarat pentru ProTV Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe și actual director în cadrul ANAF.

Cine digitalizează Fiscul

Cu 300 de milioane lei din PNRR, Ministerul Finanțelor a început seria de reforme care ar trebui să aducă mai mulți bani la buget, să reducă evaziunea fiscală și să îmbunătățească relația cu cetățenii. Statul a semnat mai multe contracte pentru digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, modernizarea sistemului vamal şi implementarea vămii electronice. Topul companiilor care vor încasa bani din Fondul de Reziliență e condus de firme conectate la nume cunoscute: Fugarul Sebastian Ghiță sau Siveco. 

Foști angajați ai lui Sebastian Ghiță, 60 de milioane de la Finanțe

Metaminds SA a câștigat mai multe contracte care contribuie la una dintre reformele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență: transformarea digitală a Ministerului Finanțelor și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Nu a avut concurent la niciuna dintre licitațiile în valoare totală de 60 de milioane de lei.

Cel mai mare contract, în valoare de 30 de milioane de lei, are ca obiect implementarea unei soluții de securitate Front-End pentru Ministerul Finanțelor și a fost câștigat de firmă anul trecut, după o licitație unde nu a mai existat nicio altă ofertă. Concret, scopul soluției vândute de companie este menținerea “în funcțiune a Sistemului Informatic Ministerului Finanțelor/ANAF pentru utilizatorii interni și externi prin asigurarea conectivității acestora la resursele centralizate din centrele de date”.

Alt contract, pentru echipamentele și software-ul pentru protejarea întregului sistem informatic al ministerului și a datelor arhivelor electronice din centrele de date, are o valoare mai mică, de aproximativ 20 de milioane de lei. 

Aceasta nu e prima reformă a sistemului fiscal în care e implicată firma. În 2016, când încă se numea Nova Tech Integrated Solutions SRL, a făcut parte dintr-o asociere de două companii care au semnat un contract de peste 4 milioane de dolari pentru echiparea centrelor de date ale fiscului. Cealaltă firmă din asociere, DataNet System SRL, se află și ea pe lista celor cu care se reformează, din nou, fiscul: a câștigat contracte de 46 milioane de lei, singură sau în asociere cu alte companii

Conform datelor din Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, Metaminds e implicată în contracte de peste 450 de milioane de lei cu instituţii publice.

  • UPDATE 27.03.2024 În urma publicării articolului, reprezentanții Metaminds au transmis un punct de vedere prin care subliniază că „METAMINDS este o entitate independentă și nu este controlată de niciun individ sau grup politic”. „În primul rând, felicitări pentru material, pentru toată munca depusă în investigarea subiectului și pentru eforturile de a furniza informații relevante publicului. În același timp, suntem datori să oferim o poziție oficială în legătură cu afirmațiile și speculațiile prezentate în articol. Dorim să subliniem ferm că METAMINDS este o entitate independentă și nu este controlată de niciun individ sau grup politic. Suntem o companie dedicată excelenței în domeniul nostru, iar integritatea, inovația continuă și angajamentul față de clienții și partenerii noștri sunt valorile pe care ne bazăm”, se arată în punctul de vedere transmis de companie, care poate fi citit integral aici.

Siveco se reinventează: Software Imagination Vision SRL 

Software Imaginations are contracte de peste 40 de milioane de lei finanțate din PNRR.

Licitaţiile adjudecate de Software Imagination Vision SRL pentru reforma sistemului fiscal vizează alinierea sistemului vamal la cerinţele UE (automatizarea depunerii și procesării declarațiilor vamale de export, sau  implementarea declarațiilor vamale cu set redus de date și modernizarea sistemului naţional de import).

Firma a câştigat mai multe contracte, parte a proiectului de implementare a vămii electronice, dintre care unul ca lider de asociere cu Intrasoft şi unul cu Trencadis Corp, companie fondată de Radu Negulescu, unul din oamenii din spatele imaginii online ale lui Klaus Iohannis.

Într-un interviu din 2015, Negulescu definea afacerea sa drept „companie de tehnologie specializată în soluţii de dezvoltare software pentru mediul guvernamental şi cel de business“. În prezent, compania e deținută de Marian Murguleț și un offshore înregistrat în Insulele Cayman, First Investment Holding LTD, despre care presa a scris că îi aparține lui Frank Timiș. Marian Murguleț a pendulat între sectorul public și cel privat. A fost angajat al Siveco, consul la Ambasada României în Suedia și secretar de stat pentru tehnologia informației la nivelul întregii administrații centrale în perioada iunie 2019-ianuarie 2021. Ulterior, a fost numit, pentru o zi, secretar de stat la Ministerul Cercetării.

marian murgulet

Marian Murguleț (sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei)

Smart Control și legăturile cu mita luată de Blejnar

Contractul încheiat cu Smart Control vizează „cea mai importantă verigă tehnologică necesară pentru funcţionarea sistemului vamal din România”, adică sistemul informatic integrat vamal (SIIV). Firma livrează echipamentele şi software-ul necesar pentru autentificarea şi controlul accesului angajaţilor la SIIV, în valoare de peste 3 milioane de lei. 

Smart Control este deţinută de Patularu Mihai (27,5%) şi Maven Business Consulting SRL, al cărei acționar unic este Răzvan Olteanu. Compania a semnat, singură sau parte dintr-o asociere de firme, contracte cu statul în valoare totală de peste 80 de milioane de lei în ultimii ani. Recent, Smart Control a câștigat un acord-cadru de peste 20 de milioane de lei, scos la licitație de Ministerul Afacerilor Externe. Europa Liberă a dezvăluit legăturile dintre All Business Management, partener cu Smart Control în contractul de la MAE, și Sebastian Ghiță.

Numele lui Răzvan Olteanu apare în dosarul în care Sorin Blejnar a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită de la furnizorii ANAF.Conform rechizitoriului DNA, Romsys, la care Olteanu a fost director de dezvoltare (şi administrator), a intermediat plata a 20 de procente din valoarea a două contracte încheiate de firme agreate, care au subcontractat către Romsys, cu ANAF, adică peste 13 milioane de lei. Din circuitul fictiv prin care a fost colectată şpaga a făcut parte şi Intrarom SA, altă firma care va primi bani din PNRR. 

Intrarom, “mână moartă” pentru Siveco 

Se află pe lista neagră a companiilor care sunt implicate în anchete privind licitațiile trucate. A fost amendată pentru că s-a înţeles cu Siveco să participe ca “mână moartă” la o licitaţie de peste 12 milioane de euro organizată de APIA. 

Intrarom are două contracte în valoare totală de 3,8 milioane de lei, care fac parte din reforma cerută prin PNRR. 

Compania face parte din grupul Intracom Telecom, implicat în dosarul “Păcănele la Loteria Română”, afacere cu un prejudiciu estimat de sute de milioane de euro.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema