„Acesta este un ecocid”: Prețul plătit de mediu crește pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se prelungește (INTERVIU)

01 aug., 2023

Războiul Rusiei în Ucraina face ravagii asupra mediului, de la poluarea cursurilor de apă până la devastarea rezervațiilor naturale, pagubele estimate ajungând la aproape 50 de miliarde de euro, potrivit unui oficial ucrainean din domeniul mediului. 

Șeful adjunct al Inspecției de Stat pentru Mediu din Ucraina, Dmytro Zaruba, a declarat într-un interviu acordat Context.ro că distrugerea de luna trecută a masivului baraj Kahovka nu a făcut decât să amplifice impactul dezastruos pe care războiul îl are asupra mediului. 

„Aruncarea în aer a barajului ar trebui să fie inclusă în lista generală a crimelor de război”, a declarat Zaruba. „Acesta este un ecocid”, a adăugat el.  

Inundațiile provocate de prăbușirea barajului Kahovka, situat pe râul Nipru, care conținea 18 kilometri cubi de apă, amenință peste 300 de specii protejate de animale și plante, a spus el. 

„Pe malul stâng al râului Nipru, unde se aflau cele mai mari rezervații naturale, cea mai mare parte a florei și faunei a murit”, a declarat Zaruba. „Cel mai mare pericol în urma exploziei barajului Kahovka este contaminarea cu reziduuri biologice sau organice”. 

„Deocamdată, nu putem spune cât timp sau bani vor fi necesari pentru a remedia sechelele din urma exploziei”, a adăugat el.

Ca urmare a exploziei, cel puțin 150 de tone de lubrifiant industrial au fost deversate în Nipru, ceea ce a stârnit îngrijorări geografice mai largi, deoarece râul se varsă în Marea Neagră. „Apa dulce a intrat în Marea Neagră sărată, iar o anumită zonă a fost afectată de acest lucru”, a spus el, fără a preciza locația exactă sau care au fost consecințele. 

Dar eforturile de a evalua cu exactitate repercusiunile asupra mediului au fost uneori primejdioase. 

În urma exploziei barajului, personalul de la Inspecția de Stat pentru Mediu care colecta probe de sol în zonele afectate a fost supus unor atacuri rusești. Cu toate acestea, aceștia și-au continuat activitatea.

DK6C2683 1024x683 1

Șeful adjunct al Inspecției de Stat pentru Mediu din Ucraina, Dmytro Zaruba (foto: Inspectoratul de Stat pentru Mediu din Ucraina)

Un consiliu tehnic format din 70 de oameni de știință și experți a fost înființat pentru a monitoriza și evalua daunele. Organizația Națiunilor Unite ajută prin furnizarea de echipamente de laborator, iar imaginile din aer ajută la investigații, a declarat oficialul.

Programul de mediu al ONU, UNEP, a descris monitorizarea impactului asupra mediului pe teren în Ucraina ca fiind „o sarcină colosală, având în vedere amploarea și răspândirea geografică a incidentelor raportate” și a declarat că datele preliminare „indică o moștenire toxică pentru generațiile viitoare”.

„Cartografierea și examinarea inițială a pericolelor de mediu nu face decât să confirme că războiul este literalmente toxic”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al organizației ONU, adăugând ulterior că Ucraina „va avea nevoie de un sprijin internațional uriaș pentru a evalua, a atenua și a remedia pagubele din întreaga țară și a reduce riscurile pentru întreaga regiune”.

Experții se tem că, atunci când apele inundațiilor de la baraj se vor retrage complet, multe dintre zonele afectate ar putea deveni efectiv deșerturi din cauza distrugerilor. „Trebuie să monitorizăm situația în mod constant”, a declarat oficialul ucrainean Zaruba. 

Preocupările legate de sănătatea publică cu privire la posibilele epidemii de holeră au fost, de asemenea, o preocupare după incidentul de la baraj. „Nu am găsit (încă) agenții cauzali ai holerei”, a declarat acesta , dar a adăugat: „Cumpărarea peștilor care au murit … în apropierea barajului Kahovka reprezintă un pericol pentru sănătate”.

„Așteptăm momentul în care teritoriile noastre vor fi eliberate și vom primi toate datele”, a spus el, „inclusiv pentru a face o bază clară de dovezi atunci când Ucraina va intenta procese pentru despăgubiri”. 

Zaruba a avertizat că suma enormă de 50 de miliarde de euro estimată a pagubelor ar putea fi, de asemenea, o estimare modestă, deoarece autoritățile ucrainene nu au putut încă să evalueze în întregime impactul în teritoriile controlate de Rusia. 

Când a fost întrebat cât timp ar putea dura ca natura să-și revină după pagubele provocate de război, Zaruba a făcut o pauză, apoi a spus că „ar putea dura un secol”.

sursa foto deschidere: Unicef Ucraina

Despre autor: Taisiia Bakharieva

Avatar of Taisiia Bakharieva
Taisiia Bakharieva este o jurnalistă din Kiev, Ucraina, care acum locuiește în România. Este în media din 1994 și a lucrat pentru agenția de presă RATAU, ziarele Kray și Vseukrainskie Vedomosti și ca redactor-șef al departamentului de cultură al ziarului și al site-ului FAKTI. Taisiia a intervievat numeroase personalități din Ucraina și este autor și prezentator al secțiunii de televiziune TV-FAKTI. După ce Rusia i-a invadat țara, Taisiia s-a mutat în România și s-a alăturat echipei CONTEXT. Munca ei se concentrează acum pe investigații privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina și realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Este de multă vreme membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema