Abuz în serviciu și luare de mită: DNA cercetează lucrările de drumuri din Craiova reclamate de un avertizor de integritate de la Transporturi

18 sept., 2023

Procurorii DNA cercetează infracțiunile de abuz în serviciu și luare de mită în dosarul celor două contracte de lucrări de drumuri atribuite fără licitație în Craiova și reclamate de un avertizor de integritate din Ministerul Transporturilor. Este vorba de lucrările autorizate în 2020 pe DN7, șosea care leagă Capitala de Vestul țării, și pe DN56 Craiova-Calafat, atribuite în regim de urgență companiei Alpha Construct Sistem. În iunie 2023, Context.ro a publicat povestea Marei Paraipan, funcționara care a fost supusă la represalii după ce a tras un semnal de alarmă, întrucât valoarea finală a lucrărilor crescuse de peste 10 ori față de valoarea autorizată inițial. Atât ministerul, cât și firma contractoare se apără și spun că procedurile au respectat legea.

Potrivit unui răspuns transmis de DNA la solicitarea Context.ro, în acest moment cercetările se fac asupra faptei – in rem – astfel că nu există, încă, niciun inculpat în acest dosar. 

În ambele cazuri, față de prețul inițial stabilit în autorizațiile de construire, semnate de Mara Paraipan, valoarea finală a crescut de douăsprezece, respectiv șase ori. Cele două contracte au ajuns, fără licitație publică, la firma Alpha Construct Sistem SA, abonată la bani publici.

„Analizând separat cele două cazuri prezentate, am observat că scenariul în cazul celor două situații prezentate se repetă identic (o nouă formulă de succes în a frauda bani publici), nefiind vorba de niște simple coincidențe”, este un fragment din sesizarea trimisă de Mara Paraipan către DNA, conexată într-un alt dosar care deja se afla pe rolul procurorilor anticorupție din Craiova.

mara paraipan avertizor

Mara Paraipan, avertizorul de integritate de la Ministerul Transporturilor (sursa foto: Context.ro)

Reprezentanții DRDP Craiova susțineau, în ambele situații, că motivele pentru care prețurile au crescut substanțial țin de aspectul tehnic al lucrărilor, că la emiterea autorizației nu au fost luate în calcul lucrări imprevizibile și că expertiza nu ar fi fost făcută în momentul în care au fost semnate autorizațiile de construire. 

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Transporturilor explicau că, în cazul unor fenomene naturale care afectează drumurile – precum surpările de teren, lucrările trebuie efectuate în regim de urgență, iar contractele sunt acordate fără licitații publice. 

Totodată, Reprezentanții Alpha Construct Sistem susțin că autorizația de construire pentru cele două proiecte a fost emisă în urma „examinării vizuale” făcute de reprezentanții DRDP Craiova, iar apoi au fost făcute expertizarea tehnică și proiectarea.

„Societatea noastră nu a luat parte nici la stabilirea valorii inițiale, nici la stabilirea valorii finale, noi am executat lucrările, lucrări achiziționate în urma unei proceduri de atribuire”, au declarat reprezentanții Alpha Construct Sistem la solicitarea Context.ro. 

Consilierul de la Ministerul Transporturilor care a reclamat la DNA cele două contracte a fost inițial transferat din direcția în care se ocupa de autorizațiile de construire într-o altă direcție din subordinea ministerului. Ulterior, la scurt timp după ce a vorbit cu reporterii Context.ro despre această mutare, Mara Paraipan a fost sancționată cu „mustrare scrisă”.

sursa foto deschidere cu rol ilustrativ: INQUAM PHOTOS/JUSTINEL STAVARU

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema