Ucrainenii sunt furioși din cauza cheltuielilor nechibzuite din bani publici pe timp de război

30 oct., 2023

Pentru a-și manifesta furia și frustrarea față de ceea ce consideră a fi bani publici cheltuiți nesăbuit de autoritățile din nordul Ucrainei, în timp ce războiul cu Rusia se prelungește, activistul ucrainean Ivan Kaverin a făcut o mișcare îndrăzneață, stropind intrarea în clădirea consiliului local cu sânge de porc.

Acțiunea de protest a activistului în vârstă de 39 de ani din luna iulie a avut ca scop să atragă atenția oficialilor care lucrează la Consiliul municipal din Zhytomyr, pe care îi acuză de cheltuieli inutile și de corupție. Banii, spune Kaverin, care a fondat fundația caritabilă UA Phoenix Fly, care livrează ajutoare trupelor ucrainene, ar trebui să fie cheltuiți pe echipamente militare pentru a permite continuarea efortului Ucrainei depus în război.

Trotuarele de pe trei străzi din centrul orașului Zhytomyr, de exemplu, urmau să fie refăcute în acest an, la un cost de peste 700.000 de euro, a anunțat presa locală. Cu toate acestea, au apărut îngrijorări legate de corupție după ce s-a descoperit că proprietarul fabricii care produce dalele de pavaj este rudă cu șeful consiliului orașului, Serhiy Sukhomlyn.

„Se îndepărtează asfaltul normal și se pun dale de pavaj. Așa că, în semn de protest, am venit pur și simplu și am turnat sânge pe intrarea în consiliul municipal”, a declarat Kaverin. „Poziția locuitorilor din Zhytomyr este clară: toate fondurile trebuie să meargă la Forțele Armate ale Ucrainei”.

Ivan Kaverin

Ivan Kaverin (sursa foto: Arhivă personală)

„Primarului orașului și celor apropiați de el pur și simplu nu le pasă de comunitate. Singurul lor scop este să-și umple buzunarele”, a spus el, adăugând: „Acest lucru nu este confirmat oficial, dar toți localnicii știu despre asta… e ceva ce nu poate fi dovedit din cauza mitei. Persoana care dă mită și cealaltă persoană care o ia nu vor recunoaște niciodată acest lucru”.

Prin găselnița cu sânge de porc, activistul a vrut să evidențieze care este prețul pe care soldații ucraineni îl pot plăti pe front. Protestul său a fost lăudat de localnicii furioși care au venit să-l susțină. Serhiy Hryshchenko, un deputat din Korosten, un oraș din regiunea Zhytomyr, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru activist.

Preocupările cu privire la cheltuielile din bani publici nu sunt nefondate.

Comitetul Votanților din Ucraina, care monitorizează politicile publice, a remarcat, de asemenea, în luna august a acestui an, că autoritățile regionale nu cheltuiesc suficienți bani pentru a satisface nevoile armatei țării devastate de război. „Consiliile locale construiesc stadioane, renovează piețe și parcuri și repară drumuri”, a declarat comitetul. „Banii cheltuiți pentru fiecare metru de asfalt sau fântână ar putea fi folosiți pentru a cumpăra drone, mașini, dispozitive de vedere pe timp de noapte pentru militarii noștri”.

În timpul războiului de proporții, multe autorități din Ucraina sunt acuzate că risipesc fondurile publice. În regiunea centrală Vinnytsia, consiliul municipal din Zhmerynka a cheltuit 40.000 de euro pe flori pentru a înfrumuseța orașul, bani cu care ar fi putut achiziționa mai multe drone militare, în timp ce autoritățile din Kiev au alocat peste 180.000 de euro pentru renovarea unei tabere pentru copii.

sange de porc ucraina

sursa foto: Captură video

Cu aproximativ 40.000 de euro, armata ar putea achiziționa numeroase stații de încărcare, care sunt vitale pentru ca forțele din prima linie să își încarce echipamentele, cum ar fi dispozitivele digitale, camerele de termoviziune și dronele. Sau ar putea cumpăra zeci de sateliți de internet Starlink.

Corupția afectează de mult timp Ucraina, dar a intrat în centrul atenției de când a început războiul, în februarie anul trecut. În ultimele luni, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a concediat zeci de funcționari în cadrul unui demers de combatere a corupției.

Un reprezentant al Biroului de Securitate Economică din Ucraina, care nu a dorit să-i fie publicat numele din motive de securitate, a declarat într-un interviu acordat Context.ro că în prima jumătate a anului 2023, analiștii au identificat aproximativ 20 de milioane de euro în fonduri deturnate și că au fost deschise investigații. „Datorită analiștilor Biroului, acești bani din bugetul țării au fost salvați”, a precizat acesta.

Mecanisme de raportare au fost implementate pentru ca oamenii să poată alerta autoritățile în caz de corupție, a spus persoana din cadrul biroului, și a insistat asupra faptului că sunt efectuate verificări amănunțite. „Atunci când există riscuri de deturnare a fondurilor bugetare… licitațiile sunt de obicei anulate”, a spus acesta.

Totuși, una dintre cele mai frecvente reclamații privind deturnarea fondurilor publice se referă la lucrările de drumuri. În regiunea Liov, o licitație în valoare de 59 de milioane de euro a fost atribuită în prima jumătate a anului 2023 pentru întreținerea și repararea drumurilor și 138 de milioane de euro pentru alte lucrări de construcții.

Între timp, în Zhytomyr, furia continuă să crească în rândul localnicilor. Pe 16 octombrie, peste 200 de protestatari au manifestat în centrul orașului pentru a cere ca mai multe fonduri publice să fie alocate pentru război. Mulți dintre ei au afișat pancarte pe care scria „Nu pavele, ci drone pentru armată”.

Dar protestele ar putea avea efecte limitate. După găselnița cu sânge de porc a lui Kaverin din iulie, consiliul din Zhytomyr a anunțat că 3,6 milioane de euro vor fi redirecționați de la lucrările de construcție planificate către forțele armate ale țării.

Dar chiar și acest anunț, a spus activistul, a fost învăluit în controverse. Kaverin spune că anul trecut oficialii orașului Zhytomyr au alocat fonduri pentru noi adăposturi antiaeriene pentru locuitori, dar că acestea „încă nu există”.

Kaverin a declarat pentru Context.ro că a făcut solicitări scrise către diverse instituții locale pentru a cere explicații cu privire la cheltuielile bugetare. „Când am trimis o solicitare prin care le-am cerut să explice unde au fost distribuiți banii, mi s-a spus că sunt informații confidențiale”, spune activistul.

Despre autor: Alina Okolot

Avatar of Alina Okolot
Alina Okolot este o jurnalistă ucraineană din Kiev care lucrează în presă din 2017. Alina a lucrat ca reporter TV în departamentul de știri al canalului PravdaTut TV unde a documentat știri din sectoare diverse, de la politic la economic, cultură și sport. Ea a lucrat de asemenea ca editor de programe educaționale și de divertisment pentru canalul Kiev TV și pentru ediția online a Adevărului de Irpin. Alina spune că jurnalismul este vocația sa. Ea s-a alăturat echipei CONTEXT, după ce s-a mutat în România. Ca jurnalist, ea se ocupă de investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, țara sa natală. Ea scrie des despre corupție și documentează poveștile martorilor în subiecte legate de război. Țelul Alinei este să arate lumii adevărul printr-un jurnalism de calitate.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema