Sănătatea mintală a ucrainenilor devine o problemă din ce în ce mai mare, pe măsură ce războiul cu Rusia continuă

13 dec., 2023

Ucraina se confruntă cu o criză în ceea ce privește sănătatea mintală, majoritatea populației din țara devastată de război prezentând simptome pentru care ar putea avea nevoie de ajutor psihologic, potrivit ministrului ucrainean al Sănătății.

„Conform ultimelor sondaje… vedem deja că 90% dintre ucraineni au cel puțin unul dintre simptomele care duc la nevoia de ajutor psihologic”, a declarat ministrul Sănătății, Viktor Liashko, într-un interviu acordat unui post de știri ucrainean.

Comentariile ministrului cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din octombrie au scos în evidență o criză în creștere, la aproape doi ani după ce Rusia a lansat invazia la scară largă. Pe alocuri, situația întinde resursele medicale ale Ucrainei până la limită.

Tetyana Sirenko, director adjunct al departamentului psihologic de la Centrul de sănătate mintală și reabilitare Lisova Poliana din Pushcha-Vodytsia, regiunea Kiev, spune că majoritatea ucrainenilor au experimentat niveluri ridicate de stres din cauza războiului, ceea ce a provocat o deteriorare generalizată a bunăstării lor mentale.

„Unii oameni dezvoltă deja o reacție acută la stres sau simptome de tulburare de stres posttraumatic”, a declarat Sirenko pentru Context.ro. Aceste simptome, a spus ea, pot varia de la atacuri de panică până la stări de hiperexcitație și o stare de alertă constantă, când cineva „trăiește în permanență în anticiparea faptului că se va întâmpla ceva teribil”.

Sistemul de sănătate din Ucraina a fost supus unor presiuni severe pe fondul războiului, 177 de unități medicale fiind distruse și peste 1.400 fiind avariate, situație exacerbată de creșterea semnificativă a cererii de pacienți. Lucrătorii medicali sunt, de asemenea, în pericol.

„Înainte de invazia pe scară largă, aveam o rată de ocupare a pacienților de 50%. Astăzi avem un grad de ocupare de 100% și uneori de 110%”, a adăugat ea. „Pe măsură ce războiul se prelungește și tot mai mulți oameni au nevoie de îngrijiri medicale, tot mai multe cadre medicale suferă de epuizare din cauza lipsei de resurse”, a mai spus Sirenko.

Potrivit unui studiu realizat de Gradus Research, o companie ucraineană de cercetare sociologică și de piață, trei sferturi dintre copiii ucraineni prezintă semne și simptome de traume psihice.

Mulți copii ucraineni au fost martori la bombardamente și la moartea unor rude și mulți dintre ei au fost separați de părinții lor sau de cei care îi îngrijesc, a spus pentru Context.ro directorul executiv al Fundației ucrainene pentru sănătate publică, Halyna Skipalska,.

„Copiii trăiesc foarte greu experiența războiului, sunt în permanență gata să fugă și să se ascundă”, a spus ea. „Imaginați-vă un băiat de 14 ani din Herson, după un atac cu rachete, oprind sângerarea și bandajând singur rănile bunicii sale și resuscitându-și mătușa. Acest adolescent a trăit un șoc foarte puternic”.

Ea a adăugat că milioane de copii au părăsit țara după începerea războiului și se străduiesc să se adapteze la noile lor vieți în țările în care au fugit. Războiul a privat milioane de copii de a-și sărbători normal zilele de naștere, de timpul petrecut cu familia și de jucăriile lor preferate.

„Suntem deseori abordate de mame care sunt îngrijorate de schimbări în comportamentul copiilor lor, cum ar fi letargie, deteriorarea imunității, anxietate și diverse dureri fizice”, spune Skipalska. „Când aprofundăm problemele… se dovedește că nu doar copilul, ci și mama a suferit o traumă”, adaugă ea.

Daria Melnyk, psiholog practicant și art-terapeut, spune că această criză în sectorul sănătății mintale a dus, de asemenea, la o creștere a numărului de persoane care dezvoltă boli somatice, care se manifestă prin simptome precum durere, slăbiciune și dureri musculare.

„Printre simptomele psihosomatice cu care oamenii vin la noi se numără creșterea bătăilor inimii, tensiune arterială ridicată, dureri de cap, vedere încețoșată, slăbiciune, tensiune musculară, incapacitatea de a se relaxa și probleme cu apetitul”, a spus ea, de asemenea că „mulți adulți și copii au chiar și gânduri suicidare”.

Psihologul a precizat că și simptomele psihosomatice pot fi debilitante pentru pacienți și că acestea necesită tratament ca orice altă boală.

„Am lucrat cu o pensionară ale cărei picioare au cedat din cauza stresului sever. La început, medicii au ajutat-o să-și revină din punct de vedere fizic, iar apoi am început terapia psihologică”, a spus ea. „Comunicarea ajută foarte mult, deoarece mulți oameni sunt singuri.”

„Tulburarea de stres posttraumatic are o particularitate, și anume că poate dura mai mult de șase luni, sau chiar mai mult de un an, pentru ca simptomele să apară”, a adăugat ea.

Problemele care afectează sănătatea mintală au un impact asupra oamenilor din întreaga Ucraina, chiar și în regiunile în care nu au fost duse lupte semnificative. Pentru veteranii de război, provocările legate de revenirea la viața civilă după încheierea războiului vor fi, de asemenea, dificile și complexe.

„O persoană se întoarce din război complet diferită, este adesea dificil pentru veteranii de război să comunice cu civilii”, a declarat psihologul Melnyk. „Personalul militar care s-a întors din captivitate suferă adesea de vinovăție”, a mai spus ea.

Despre autor: Alina Okolot

Avatar of Alina Okolot
Alina Okolot este o jurnalistă ucraineană din Kiev care lucrează în presă din 2017. Alina a lucrat ca reporter TV în departamentul de știri al canalului PravdaTut TV unde a documentat știri din sectoare diverse, de la politic la economic, cultură și sport. Ea a lucrat de asemenea ca editor de programe educaționale și de divertisment pentru canalul Kiev TV și pentru ediția online a Adevărului de Irpin. Alina spune că jurnalismul este vocația sa. Ea s-a alăturat echipei CONTEXT, după ce s-a mutat în România. Ca jurnalist, ea se ocupă de investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, țara sa natală. Ea scrie des despre corupție și documentează poveștile martorilor în subiecte legate de război. Țelul Alinei este să arate lumii adevărul printr-un jurnalism de calitate.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema