Pot combate marile companii corupția din sistem? Interviu cu un expert norvegian în criminalitate financiară
Corupția este un fenomen prin care liderii politici și oamenii de afaceri cu influență suprimă democrația și avansează propria agendă în detrimentul societății, a explicat un expert în combaterea acestui fenomen, într-un interviu acordat Context.ro. Deși această problemă e departe de a fi eradicată, Thomas Nielsen subliniază că în Uniunea Europeană există mult mai multe instrumente anti-corupție față de alte perioade istorice. Un exemplu în acest sens este o Directivă europeană intrată în vigoare în acest an, care va schimba modul în care companiile mari se raportează la flagelul corupției.
„Corupția este o problemă gravă a societății și este important să fie combătută. Toleranță zero împotriva corupției înseamnă că nicio formă de corupție nu trebuie acceptată și că au fost luate toate măsurile necesare în așa fel încât să fie combătută și depistată”, susține expertul norvegian.
Nielsen îi îndeamnă pe politicieni sau alte persoane cu funcții importante în stat să se ducă la poliție de fiecare dată când se încearcă să fie mituiți, și subliniază că oamenii de afaceri sau reprezentanții companiilor trebuie să reacționeze când li se cere mită.
„Poliția trebuie să investigheze cazurile și instanțele trebuie să dea pedepse eficiente. Toate bunurile obținute în urma corupției trebuie confiscate”, a adăugat Thomas Nielsen.
Un aspect pozitiv subliniat de Thomas Nielsen este faptul că în 2023 există mult mai multe instrumente anti-corupție față de anii trecuți. În acest sens, a dat ca exemplu o Directivă europeană intrată în vigoare în 2023 și care a stabilit reguli clare de raportare pentru companiile mari.
„Vor fi nevoiți să clarifice dacă au luat măsuri interne pentru combaterea corupției, să facă analize de risc asupra furnizorilor lor, să facă analize de risc asupra propriei afaceri, să prevină sau să depisteze cazuri de corupție”, a explicat Thomas Nielsen.
Ce presupune CSRD
La începutul acestui an a intrat în vigoare Directiva de raportare privind durabilitatea de către întreprinderi (CSRD). Comisia Europeană susține că noul regulament va facilita accesul investitorilor și al acționarilor la informațiile de care au nevoie pentru a evalua impactul companiilor asupra populației și mediului și riscurile sau oportunitățile pe care schimbările climatice sau alte probleme de sustenabilitate le aduc.
Printre companiile care sunt nevoite să respecte CSRD se numără cele care au peste 500 de angajați sau întreprinderile mici și mijlocii listate la bursă, fără să conteze țara din care provin (companiile care provin din afara Uniunii Europene trebuie să fie listate la bursă ca să fie obligate să raporteze). Deși a intrat în vigoare în acest an, schimbările vor fi vizibile în rapoartele financiare ale companiilor pe anul economic 2024, care vor fi publicate cel mai devreme în anul 2025.
Răspundere mai mare pentru companii în lupta împotriva corupției
În viziunea lui Thomas Nielsen, unul dintre cele mai importante aspecte pe care le aduce Directiva menționată este faptul că marile companii vor fi nevoite să își asume responsabilitatea pentru întregul lanț de aprovizionare.
„Vor fi nevoite să facă o analiză de risc asupra furnizorilor, să se vadă dacă provin din țări care prezintă un risc ridicat sau dacă au probleme de cu corupția (…) Dacă există informații că acea companie de la care eu cumpăr este cunoscută în Vestul Africii că folosește substanțe otrăvitoare în produsele ei, acest lucru nu înseamnă că eu, din România, nu am nicio responsabilitate (…)Dacă ești o companie de top și nu ai furnizori serioși din acest punct de vedere, vei fi observat și nu vei mai primi contracte”, a adăugat expertul.
Astfel, a conchis Thomas Nielsen, companiile mari nu vor mai fi exceptate de răspundere în cazul în care un subcontranctor comite o ilegalitate.
„Pentru a preveni cazurile în care furnizorii sau partenerii de afaceri folosesc corupția ca un instrument, companiile trebuie să aibă proceduri clare de control asupra propriilor operatori, parteneri de afaceri și lanț de aprovizionare”, susține Thomas Nielsen.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema