OCCRP și Fundația Gabo lansează un proiect revoluționar care unește jurnalismul de investigație și producția de filme de ficțiune

20 dec., 2023

Primul summit din Cartagena, Columbia, prezintă „Floodlight: Ficțiunea în interes public”.

Pentru a spori impactul reportajelor de investigație în interes public, OCCRP și Fundația Gabo au reunit jurnaliști de investigație și profesioniști din industria cinematografică din întreaga lume la primul Summit Floodlight, care a avut loc în Cartagena, Columbia, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie.

Floodlight își propune să stabilească colaborări pe termen lung între reporterii de investigație și producătorii, scenariștii și regizorii de film și televiziune. Jurnaliștii pot contribui la adaptarea reportajelor lor ample despre crima organizată și corupție la noi formate pentru a ajunge la un public mai numeros, în timp ce realizatorii de film pot beneficia de o serie de conținuturi și de expertiză pe diverse teme pentru a-și susține proiectele.

„Summitul a demonstrat cu adevărat dorința reciprocă entuziastă de a încheia parteneriate între jurnaliștii de investigație și realizatorii de film”, a declarat cofondatorul OCCRP, Paul Radu. „Uimirea și respectul pe care cineaștii le-au avut în fața muncii adesea periculoasă pe care o fac reporterii de investigație au fost o inspirație. Oamenii care lucrează în industria filmului și a televiziunii sunt dornici de a explora în profunzime modul în care crima organizată și corupția se intersectează cu viața de zi cu zi, iar rețeaua noastră de jurnaliști nu duce lipsă de material”.

Evenimentul a fost curatoriat de veteranii din industrie Philippa Kowarsky și Alesia Weston. Printre participanți s-au numărat scenaristul Charles Randolph (câștigător al premiului Oscar pentru „The Big Short”), regizorul și scenaristul Danis Tanovic (câștigător al premiului Oscar pentru „No Man’s Land”), scenarista Susannah Grant (nominalizată la Oscar pentru „Erin Brockovich”) și producătoarea Janine Jackowski (filmul german multi-premiat „Toni Erdmann”).

„Acești jurnaliști de investigație fac o muncă incredibilă și dificilă în fiecare zi, pe tot parcursul anului, dar asta nu înseamnă că reportajele lor ajung la toată lumea”, a spus Kowarsky. „Scopul Floodlight este de a prezenta aceste povești importante unui public mai larg și de a stabili o conexiune emoțională, fie că este vorba de filme prezentate în cadrul unor festivaluri de renume mondial, fie de seriale difuzate în streaming despre care toată lumea vorbește.”

În timpul Summit-ului Floodlight, jurnaliștii au prezentat 14 investigații – unele inedite – care au fost selectate în prealabil din 270 de propuneri. Șaisprezece jurnaliști din 11 țări au împărtășit detalii din spatele reportajelor lor în cadrul unor sesiuni de pitching și al unor întâlniri individuale cu cineaști, scenariști și producători. (Numele jurnaliștilor nu sunt menționate din motive de securitate).

Evenimentul a inclus, de asemenea, discuții care au explorat provocările și oportunitățile de a aduce pe ecran reportajele de investigație. Printre participanții la discuții s-au numărat: jurnalista de investigație Martha Mendoza de la Associated Press, editorul Walter Robinson de la Boston Globe („Spotlight”, care a câștigat premiul pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2015); și fostul director al Bellingcat, Christo Grozev („Navalny”, care a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar de lungmetraj la Oscarurile din 2021).

Fundația Gabo este o organizație internațională non-profit creată de Gabriel García Márquez în 1994. Cunoscut astăzi mai ales ca povestitor înveterat și laureat al Premiului Nobel, Márquez și-a început cariera ca reporter de investigații și a lucrat în cinematografie înainte de a deveni scriitor. Prin proiectul Floodlight, Fundația Gabo îi onorează spiritul, unind puterea filmului cu realismul crud al reportajului de investigație.

„Alianța dintre jurnalismul de investigație și cinematografia de divertisment deschide oportunități extraordinare pentru a spori impactul social și politic al poveștilor de interes public prin puterea narațiunii ficționale și a imaginilor în mișcare”, a declarat directorul general al Fundației Gabo, Jaime Abello Banfi. „Floodlight conectează în mod voit cele două domenii pentru a consolida relațiile și a face lumină asupra unor fapte verificate din cele mai întunecate zone ale realității.”

Despre autor: Context

Avatar of Context

One Comment

  1. Avatar of Violeta
    Violeta 04 ian., 2024 at 18:18 - Reply

    Asta e o idee traznet, sper ca adevarul va fi unicul fir conductor de pastrat si in filme. Si sper si ca lumea se va trezi din letargie….in prezent minciuna din mainstream e stapana.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema