Locuitorii din Gaza se zbat să supraviețuiască, iar intermediarii din lanțul de aprovizionare cresc prețurile (OCCRP)

19 mart., 2024

Înainte de izbucnirea războiului Israel-Hamas la 7 octombrie 2023, palestinienii din Gaza obișnuiau să cumpere un kilogram de roșii cu echivalentul a aproximativ 0,30 dolari. Acum, aceeași cantitate costă între 4 și 5 dolari. Trei kilograme de zahăr care s-ar fi vândut cu 2 sau 2,50 dolari se vând acum cu 21 sau 22 de dolari. În medie, prețul unui pui a crescut de la 3 la 21 de dolari. Prețul unui kilogram de ceapă a crescut de la mai puțin de un dolar la 4-5 dolari. 40 de ouă costă acum cu 20 de dolari, în timp ce înainte de război erau mai puțin de 3 dolari, după cum arată reporterii The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Comercianții palestinieni care au vorbit cu reporterii OCCRP au declarat că intrarea mărfurilor continuă să fie îngreunată de controalele de securitate impuse de Israel de la începutul războiului și de constrângerile privind circulația, inclusiv inspecțiile multiple, cozile lungi la punctele de control și drumurile devastate.

Aprovizionarea limitată este unul dintre factorii care determină creșterea prețurilor, dar comercianții din Gaza au acuzat o companie egipteană, care este esențială pentru fluxul de importuri, că a mărit costurile.

Reporterii OCCRP au discutat cu șapte comercianți palestinieni care au declarat că societatea egipteană de logistică Abnaa Sinai profită de un monopol efectiv la Rafah (oraș palestinian din sudul Fâșiei Gaza).

Un oficial din cadrul ministerului economiei condus de Hamas, care a vorbit cu OCCRP sub protecția anonimatului pentru a nu jigni Egiptul într-o perioadă de război, a reluat acuzațiile comercianților. Acesta a declarat că Abnaa Sinai a avut dreptul exclusiv de a introduce bunuri și ajutoare la punctul de trecere a frontierei Rafah din 2018, dar a mărit costurile de la începutul războiului.

Abnaa Sinai are susținători puternici. Este una dintre cele opt firme care operează în cadrul grupului Organi, care este condus de cunoscutul om de afaceri egiptean Ibrahim Al-Organi.

În timp ce locuitorii din Gaza se întreabă de ce nu-și mai pot permite nici măcar cele mai elementare bunuri, fiecare parte a lanțului comercial încearcă să evite să răspundă pentru spirala prețurilor.

Oficialii susțin că încearcă să implementeze un sistem care să controleze prețurile și îi acuză pe comercianți că încearcă să eludeze controalele lor pentru a percepe prețuri mai mari. Iar comercianții care au vorbit cu OCCRP au declarat că autoritățile conduse de Hamas nu plătesc un preț corect pentru transporturile lor, nu controlează în mod corespunzător prețurile la punctele de vânzare și astfel permit ca piața neagră să înflorească.

Condiția dificilă în care se află civilii din Gaza a fost evidențiată de ONU și de mai multe agenții de ajutorare, dar situația se înrăutățește. Cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se confruntă cu o lipsă acută de alimente, iar jumătate de milion de persoane se confruntă cu „niveluri catastrofale de sărăcie și foamete”, potrivit șefului adjunct al agenției umanitare a Națiunilor Unite, OCHA.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema