Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XXV)

21 dec., 2023

„În urmă cu 10 ani, Ucraina a început o nouă etapă a luptei, în urmă cu 10 ani, ucrainenii au lansat prima lor contraofensivă”, a declarat luna trecută președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy într-un discurs care a marcat cea de-a 10-a aniversare a protestelor din Euromaidan. „Împotriva anarhiei, a încercărilor de a ne priva de un viitor european”.

Revolta care a început la 21 noiembrie 2013 a fost un răspuns la decizia guvernului de atunci, favorabil Moscovei, de a împiedica semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Protestele au luat amploare pe măsură ce autoritățile au ordonat o reprimare violentă care a durat până în luna februarie a anului următor. 

Au trecut 10 ani, iar Ucraina, care a devenit candidat la aderarea la UE în iunie 2022, continuă să lupte pentru libertatea și independența sa, în timp ce războiul împotriva forțelor Rusiei se prelungește în al doilea an. 

În prezent, peste 4.300 de ucraineni (inclusiv 763 de civili) sunt ținuți în captivitate de Rusia. Între timp, jurnaliștii, autoritățile și organizațiile neguvernamentale continuă să consemneze și să documenteze crimele de război comise de forțele Moscovei. 

„Autostrada morții”: Drumul spre Kiev, o potențială scenă a crimelor în masă

Autostrada Zhytomyr este principala arteră care duce spre capitala Ucrainei, Kiev, unde forțele Rusiei și-au desfășurat echipamentul militar atunci când au încercat să cucerească Kievul – dar nu au reușit – la începutul războiului. 

Astăzi, drumul principal este o potențială scenă a crimei de crimă în masă, unde zeci de civili ar fi fost împușcați și uciși în timp ce încercau să fugă de forțele invadatoare ale Rusiei, potrivit unei investigații realizate de Texty.org.ua.

„Rușilor nu le-a păsat dacă era vorba de o femeie sau de un copil, au executat aceste împușcături cu cruzime, cu îndrăzneală, cu un cinism deosebit”, a declarat jurnalistul de investigație Andriy Vyshniak. „Apoi, rușii au ars toate mașinile pentru a ascunde urmele acțiunilor lor criminale”. 

Ca parte a investigației, jurnaliștii au discutat cu forțele de ordine și cu investigatori și au creat o hartă interactivă, cronologică, care arată unde și când au fost uciși și ulterior arși oamenii. Citiți articolul complet, aici.

Supraviețuitorii din captivitatea rusă vorbesc despre abuzuri

În zilele de după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă, orașul Melitopol, situat în sud-estul țării, a devenit așa-numitul „centru administrativ” pentru părțile ocupate de Rusia din regiunea Zaporizhzhya. 

Odată cu instaurarea regimului de ocupație, civilii din zonă au fost răpiți în masă, în principal persoane care au făcut parte din armata ucraineană și civili suspectați că ar fi ajutat forțele ucrainene. Persoanele răpite au fost supuse în mod constant la tortură fizică și psihologică brutală, potrivit jurnaliștilor de la publicația „Important Stories”, care au discutat cu supraviețuitori care au scăpat din captivitate și cu rudele unora dintre ei care sunt încă ținuți în captivitate. 

„A început să mă bată până când nu am mai putut respira”, le-a spus jurnaliștilor Oleksiy, un supraviețuitor al captivității. „Și-a scos telefonul și a dat drumul la un videoclip în care se vedea cum îi este tăiat organul genital unui soldat ucrainean. A scos un cuțit și a spus: „Dacă nu vorbești cu [ofițerul FSB]… data viitoare, îți voi tăia boașele”.” 

Important Stories a reușit să identifice cinci adrese la care răpiții sunt încă reținuți. Citiți articolul integral, aici.

Un organ de presă ucrainean scoate în evidență uciderea copiilor de către ruși 

Publicația media ucraineană de limbă engleză, Kyiv Independent, a documentat mai multe cazuri de copii care ar fi fost uciși de diferite unități militare rusești în diferite părți ale Ucrainei. 

O fetiță în vârstă de 10 ani, Katya Vinarska, a fost ucisă într-o mașină în timp ce se îndrepta spre casă împreună cu bunicii ei, după ce au întâlnit un convoi de vehicule militare. Soldații ruși ar fi tras în mașina civilă de la mică distanță, ucigând-o pe fată.   

„Ea a spus: „Bunico, uite” și și-a ridicat tricoul”, a declarat Maria Kivshar, bunica fetei, care plângea: „Era o mică gaură în el”.

Materialul documentează, de asemenea, mai mulți alți copii care au fost uciși de forțele Moscovei de la începutul războiului. Puteți viziona filmul aici.

Cercetătorii spun că Rusia este responsabilă pentru atacul cu rachete care a ucis 13 persoane

O investigație a cercetătorilor de la Truth Hounds examinează un atac cu rachete asupra unei pizzerii din Kramatorsk, în estul Ucrainei, în iunie, care a ucis 13 persoane și a rănit zeci, care a stabilit că forțele ruse sunt responsabile.

Folosind o combinație de declarații ale martorilor și ale victimelor, analizând date disponibile public și studiind dreptul internațional umanitar și penal, Truth Hounds a identificat o unitate rusă responsabilă pentru atacul în care au fost folosite rachete de croazieră Iskander-K. 

Truth Hounds a descris investigația ca fiind „unul dintre cele mai complicate proiecte din întreaga istorie a activității noastre din 2014 încoace”.

Deși în momentul atacului se aflau forțe ucrainene în incinta unității, cercetătorii susțin că acesta ar trebui totuși să fie calificat drept crimă de război din cauza răului pe care l-a provocat civililor. Puteți citi întreaga investigație, aici.

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema