Instituțiile statului român, mână în mână cu călăii de la „Azilele Groazei”, acuză procurorii. După DIICOT, a intrat pe fir și DNA

13 iul., 2023

Procurorii DNA investighează complicitatea autorităților în cazul „azilelor groazei”, care a scandalizat o țară întreagă și care a fost catalogat drept „o rușine națională” de la cel mai înalt nivel al statului român. Seria de investigații jurnalistice realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media care a arătat cum bătrâni și persoane cu dizabilități sunt ținuți în condiții improprii a fost publicată în ianuarie 2023. Cazul a explodat la nivel național după șase luni, când procurorii DIICOT au anunțat public că au deschis o anchetă. Pe 13 iulie au intrat pe fir și procurorii DNA.

Procurorii anticorupție au descins, joi dimineață, la unul dintre centrele vizate de ancheta DIICOT și la o instituție din subordinea Ministerului Muncii – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Ilfov (AJPIS).

Potrivit anchetatorilor, doi inspectori AJPIS au făcut la începutul lunii mai, deci la trei luni de la apariția investigațiilor jurnalistice, un control la centrul Armonia, deținut de fundația lui Ștefan Godei.

Despre Ștefan Godei, procurorii DIICOT notau că ar fi aruncat sume uriașe de bani pe petreceri, în timp ce persoanele vulnerabile adăpostite în centrele fundației sale erau ținute în încăperi infestate cu ploșnițe sau în mirosuri puternice de fecale și urină.

ID226644 INQUAM Photos George Calin

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cei doi inspectori – Andrei Cornel Năstase și Florina Rontescu – l-ar fi anunțat pe Godei cu câteva zile înainte că urmează să vină în inspecție, susțin procurorii.

  • UPDATE 13.07.2023 ora 21:00 Procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Năstase Andrei-Cornel și Ronțescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Mai mult, aceștia i-ar fi dat și indicații și i-ar fi cerut să mute o parte din persoanele din centru, „ca o marfă în alt depozit”, astfel încât să nu fie nevoiți să constate nereguli. Totodată, procurorii mai spun că cei doi l-ar fi învățat pe Godei ce să facă pentru a putea îndeplini criteriile legate de numărul de angajați din centru și specializarea lor, conform primelor informații din investigație. 

Asta se întâmpla în timp ce procurorii DIICOT documentau condițiile improprii în care erau ținuți beneficiarii centrelor lui Ștefan Godei. Astfel, potrivit procurorilor anticorupție, cei doi inspectori ar fi trebuit să constate toate neregulile descoperite și de anchetatori și să retragă licența de funcționare. 

În schimb, raportul întocmit de ei, la finalul inspecției, nu sublinia nicio neregulă. Mai mult, centrul lui Ștefan Godei a și primit subvenție de la stat după acel moment, în valoare de 300.000 de lei. 

În ziua perchezițiilor DNA, ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat din funcție, potrivit unui anunț făcut de premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern de joi.

„Am avut o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere e un gest de onoare, îi mulțumesc, sunt convins că e reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. E reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a fost anunțul premierului.

GUVERN SEDINTA DEMISIE BUDAI 014 INQUAM Photos Octav Ganea

Marius Budăi (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

De la ce a pornit cazul „Azilele groazei”

Buletin de București și Centrul de Investigații Media publicau, la începutul anului 2023, o serie de trei investigații care scoteau la lumină nereguli din mai multe centre de îngrijire socială private din orașul Voluntari, județul Ilfov.

Vorbim de locuri care au primit bani de la stat pentru a îngriji persoane vulnerabile – bătrâni sau persoane cu dizabilități. 

Pe 4 iulie, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a făcut mai multe percheziții într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare

Procurorii s-au autosesizat după apariția celor trei investigații. 24 de persoane au fost arestate preventiv. În centrele percheziționate au fost găsite 98 de persoane, dintre care 6 au avut nevoie de spitalizare.

În prim-plan sunt două azile: „Sfântul Gabriel cel Viteaz” și „Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Casa Cora”.

De exemplu, „Sfântul Gabriel cel Viteaz” primea 30.000 de euro lunar pentru îngrijirea persoanelor din centre, multe dintre ele cu dizabilități grave, dar două rapoarte de monitorizare (printre care unul realizat de Centrul pentru Resurse Juridice, ONG care a monitorizat constant starea acestor centre, dar care a fost ignorat de autorități) arătau că doar o mică parte din ei se duceau către îngrijiri medicale de specialitate (aproximativ 4.000 de lei).

„Lagărele Ilfovului”

Oamenii pe care, culmea, statul îi trimitea în aceste centre, pe care le și plătea, să fie îngrijiți și să ducă o viață cel puțin decentă ajungeau să trăiască „plini de ploșnițe, în miros de fecale și urină”. Pe lângă condițiile mizere, persoanele care necesitau îngrijire ajungeau să fie bătute chiar de către cei care le îngrijeau.

În „Casa Cora”, reporterii Buletin de București și Centrul de Investigații Media au găsit caiete în care angajații notau „ieșirile” (adică decesele sau internările în spital înregistrate într-un anumit cămin). 

Am numărat, în perioada februarie 2020 – martie 2021, deci un an și două luni, un total de 21 de morți”, potrivit investigațiilor citate.

Tot din aceste documente reieșea faptul că oamenilor adăpostiți în acele centre li se făcea baie o dată pe lună. De cele mai multe ori, nici mâncare suficientă nu primeau. Aceasta este doar o descriere scurtă a ororilor din cele două cazuri documentate de BdB și CIM.

„Nu este nimic în regulă acolo, credeți-mă. Toți erau mușcați de ploșnițe, au ajuns să aibă viermi în zonele intime, escare adânci până la os, nu vă puteți imagina!”, povestea o fostă angajată dintr-un astfel de centru, citată în „Lagărele Cristinei”

Informațiile prezentate în cele trei investigații citate au fost întărite, ulterior, și de rechizitoriul procurorilor DIICOT. Din interceptările realizate asupra convorbirilor telefonice dintre angajați, victimele au fost înfometate intenționat, batjocorite și exploatate.

„Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase din cauza faptului că spațiile interioare nu sunt încălzite corespunzător pe perioada sezonului rece, în camere cu iluminare insuficientă, lipsite de mobilier, în afara patului care este prevăzut cu saltele neconforme (burete învelit cu pânză).

O problemă cronică existentă la toate trei centrele de îngrijire este infestarea spațiilor interioare, inclusiv a așternuturilor și a articolelor de îmbrăcăminte de către plosnițe care se hrănesc cu sânge prin înțeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor, creând o stare de disconfort permanentă beneficiarilor și fiind de natură să acutizeze patologiile preexistente ale acestora”, se arată în rechizitoriul de arestare”, potrivit rechizitoriului citat de Buletin de București

Tot în acest rechizitoriu apar informații potrivit cărora cei vizați de anchetă ar fi profitat de victimele din azilele de bătrâni și pentru persoane cu dizabilități, luându-le pensiile și apartamentele. 

Persoanele cheie – încrengături cu ministrul Familiei

O parte din „oamenii” care se aflau în spatele acestor centre – pentru ei, mai degrabă, afaceri profitabile – au fost legați de cuplul de primari de la Voluntari – Gabriela Firea (fost primar al Capitalei) și Florentin Pandele (primarul orașului Voluntari).

florentin pandele gabriela firea

Florentin Pandele și Gabriela Firea (sursa foto: Facebook/ Florentin Pandele)

În cazul Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, președintele era Ștefan Godei, care s-a aflat, pe rând, la conducerea Organizației Tineretului Social-Democrat Ilfov, bodyguard al Gabrielei Firea pe când era primar al Capitalei și chiar șofer la Primăria Municipiului București. Potrivit informațiilor din presă, ce citează rechizitoriul procurorilor DIICOT, în total ar fi obținut peste 3,7 milioane de lei în mai puțin de doi ani. Mai mult, Godei ar fi spart acești bani pe prostituate, droguri sau lăutari, menționându-se că într-o singură noapte a cheltuit 25.000 de lei pe astfel de distracții. 

Din conducerea aceleiași asociații a făcut parte și Ligia Gheorghe, consilier la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea. Un material semnat de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, publicat în iulie, arată că Gheorghe și Firea sunt cele mai bune prietene, ce se cataloghează drept „surori”.

ID218459 INQUAM Photos George Calin

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Important de menționat este că sora reală a Gabrielei Firea, Vica Nela Andrieș, a fost șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială din Voluntari, iar în prezent lucrează la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.

„Așadar, în timp ce reporterii documentau și relatau problemele grave din centrele din Voluntari, sora Gabrielei Firea, Nela Andrieș, conducea Direcția din instituția de asistență socială locală ce trebuia să verifice condițiile în care operatorii de centre pentru persoane dependente, inclusiv asociația din conducerea căreia făcea parte „sora” surorii ei, Ligia Gheorghe, își găzduiesc și servesc beneficiarii”, potrivit materialului citat. 

Ulterior, jurnaliștii au revenit și au arătat că instituția în care lucra Vica Nela Andrieș a făcut 7 controale într-unul din „azilele groazei” în timpul în care sora Gabrielei Firea lucra acolo.

Totodată, în fișa postului, Nela Andrieș era responsabilă cu „elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea și dezvoltarea de programe de asistență socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, oricăror alte persoane aflate în situații de risc”, dar și cu „consilierea și îndrumarea organismelor private” din acest domeniu. . 

„Casa Cora” este gestionată de Cristina Dumitra, fostă asociată de-a lui Ștefan Godei, al cărei soț este un fost polițist la IPJ Ilfov și patronul din acte al afacerii, potrivit aceleiași surse. Totodată, ea a devenit, în februarie 2023, nașa copilului unei inspectoare asistent de la Direcția pentru Asistență Socială Voluntari.

„Cu alte cuvinte, s-a „înrudit” fix cu o angajată a instituției care ar fi trebuit să monitorizeze centrul pentru persoane dependente pe care îl conducea”, arată jurnaliștii BdB și CIM. 

  • UPDATE 14.07.2023 Gabriela Firea și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Familiei.

Ce au făcut autoritățile

Pentru a înțelege prestația autorităților în acest caz, e important să arătăm, înainte, o serie de reacții publice care au început să apară abia după ce DIICOT a intrat pe fir.

Mai e important de menționat că ONG-ul Centrul pentru Resurse Juridice – care a monitorizat situația centrelor din Voluntari – susține că i-a cerut ministrului Muncii, încă din 2022, să verifice faptele grave din județul Ilfov.

Domnul ministru Budăi și secretarul de stat, domnul Vasilcoiu au anunțat într-o conferință națională organizată la București cu directorii DGASPC că ”v-am scăpat de vizitele CRJ”. Așadar, conducerea de la cel mai înalt nivel a Ministerului Muncii nu doar că a luat act de rapoartele de monitorizare și sesizările transmiste de CRJ dar a și încercat oprirea în viitor a acestor activități, cel mai probabil cu scopul de a ascunde și a nu permite cercetarea condițiilor care conduc la încălcarea drepturilor omului”, se arată într-o scrisoare deschisă, prin care CRJ cerea demiterea ministrului Muncii.

În prezent, abia după izbucnirea scandalului, în mare parte datorită anchetei penale a DIICOT, premierul, dar și ministrul Muncii, transmit că vor colabora cu ONG-urile din domeniul asistenței sociale.

Mai mult, pentru că o parte din cei vizați indirect (persoane cu funcții importante, precum primarul din Voluntari sau ministrul Familiei), de investigațiile Buletin de București și Centrul de Investigații Media susțin că nu știau ce se întâmplă în acele centre, colegii noștri au revenit cu un serial – „Toți știau”.

Primul episod îi este dedicat Primăriei Voluntari, dar în deschiderea articolului sunt menționate toate instituțiile care au avut „cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022”, deci cu un an înainte de publicarea primei investigații și cu 1 an și 6 luni înainte de ancheta DIICOT, „detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei -lagăre- din Ilfov”.

Printre ele se numără Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu). 

„Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conștientizate, de vecinii oripilați și deranjați tuturor autorităților care aveau competență în rezolvarea acestor probleme”, se arată în materialul citat.

Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva unor vecini care au făcut sesizări peste sesizări la mai multe instituții în cazul unuia dintre „azilele groazei”, prin care cer daune morale de 3.000 de euro, potrivit avocatului Silviu Munteanu, care a reprezentat o parte dintre vecinii în cauză.

Pe lângă ministrul Muncii, care a demisionat, mai mulți șefi de la instituții precum DGASPC Ilfov sau DGASPC Sector 3, dar și Ligia Gheorghe, au fost suspendați din funcție.

sursa foto deschidere: Inquam Photos/ George Călin

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema