Efectele războiului din Ucraina: Creșterea numărului de îmbolnăviri și decese premature

18 ian., 2024

Nivelurile ridicate de stres psihologic din timpul războiului, degradarea condițiilor din serviciile sanitare și accesul limitat la asistență medicală în Ucraina duc la o creștere bruscă a afecțiunilor medicale în întreaga țară, la doi ani după ce Rusia a lansat războiul la scară largă.

Diagnosticarea cancerului se face cu întârziere, bolile cardiovasculare au dus deja la o creștere abruptă a accidentelor vasculare cerebrale fatale, iar problemele pulmonare ar putea fi cauzate sau agravate de substanțele nocive din atmosferă în urma exploziilor.

Criza din ce în ce mai mare din domeniul sănătății a fost subliniată de Viktor Liashko, ministrul ucrainean al Sănătății, care a afirmat că efectele războiului vor duce la o creștere bruscă a bolilor netransmisibile.

„Astăzi, probabil, toți oamenii din Ucraina care se confruntă cu consecințele războiului au îmbătrânit cu 10-15 ani”, a declarat Liashko într-un interviu acordat unui post de știri ucrainean, la scurt timp după februarie 2022. „Îmbătrânirea este un termen relativ, deoarece bolile care sunt contractate la vârsta de 60 de ani vor fi contractate la vârsta de 45-50 de ani.”

În 2023, accidentele vasculare cerebrale în Ucraina au crescut cu 16% față de anul precedent, potrivit Ministerului Sănătății. O criză privind sănătatea mintală cuprinde, de asemenea, țara afectată de război.

Bolile netransmisibile (cele care nu sunt cauzate de factori precum infecțiile, ci mai degrabă de impactul stilului de viață și al obiceiurilor) reprezintă deja principala cauză a deceselor premature în Ucraina. În 2022, anul în care Rusia a invadat Ucraina, majoritatea deceselor din această țară au fost cauzate de boli cardiovasculare, potrivit lui Liashko.

Cancerul a fost a doua cauză de deces, ceea ce se datorează probabil faptului că oamenii nu au acces ușor la teste de screening regulate pentru a depista boala la timp.

Iryna Soroka, șefa Departamentului de prevenire a bolilor netransmisibile din Kiev, a declarat într-un interviu pentru Context.ro că unul dintre principalii factori de risc în dezvoltarea bolilor netransmisibile în timpul războiului este alimentația precară.

„Mulți oameni nu au locuințe permanente sau o infrastructură adecvată. Oamenii mănâncă adesea ceea ce au”, a spus ea. „Atunci când oamenii mănâncă alimente nesănătoase, nivelul colesterolului crește, iar acest lucru are un impact semnificativ asupra corpului uman.”

Soroka a menționat că stresul poate juca, de asemenea, un rol în determinarea oamenilor să adopte comportamente nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alimente nesănătoase, fumatul și consumul de alcool, precum și în împiedicarea oamenilor de a face suficiente exerciții fizice.

Studiile privind conflictele din alte țări arată că cel puțin 20% dintre persoanele aflate într-o zonă de război vor avea la un moment dat probleme de sănătate mintală, iar aproximativ 10% vor ajunge să dezvolte o boală moderată sau severă.

După ce a început războiul la scară largă, Tetyana Tsyoka, o locuitoare a regiunii Zhytomyr, a început să ia sedative și somnifere pentru a face față stresului mental cu care se confruntă. „În timpul raidurilor aeriene, mă tot trezeam, îmi creștea adesea tensiunea arterială, mă simțeam neliniștită și speriată”, a declarat pentru Context.ro femeia de 41 de ani. „Am început să am dureri de cap și… palpitații ale inimii”.

Tsyoka a spus că panica și stresul constant au făcut-o să își piardă pofta de mâncare. „Acum iau un tratament medicamentos pentru a face față acestei situații”, a spus ea.

Războiul din Ucraina a perturbat drastic programele de prevenire a cancerului, ceea ce este de așteptat să ducă la o creștere a numărului de cazuri de această boală.

„În timpul războiului, toate bolile cronice, inclusiv cancerul, sunt cu siguranță în creștere… Ne putem aștepta la o accelerare a dezvoltării cancerului”, a declarat Konstantin Kopchak, directorul adjunct al rețelei medicale Dobrobut, în timpul unor discuții la o întâlnire a medicilor ucraineni. Întreruperile de tratament și diagnosticarea întârziată vor agrava situația, potrivit acestuia.

Anna Uzlova, director și cofondator al fundației caritabile pentru cancer Inspiration Family, a spus pentru Context.ro că în zonele care sunt sau au fost ocupate de forțele rusești cancerul este depistat mai târziu, deoarece oamenii au acces limitat la unitățile medicale.

„Din cauza ostilităților active și a faptului că trăiesc într-o teamă constantă, oamenii au acordat mai puțină atenție simptomelor care îi deranjau”, a spus ea. „A existat o creștere a cazurilor de cancer în stadii avansate în teritoriile dezocupate, și anume în regiunile Herson și Harkov”.

Comunitatea medicală se așteaptă și la o creștere a numărului de cazuri de cancer în rândul personalului militar, spune Uzlova. „Există anumite contacte cu substanțe cancerigene și chimice care pot afecta plămânii”, a spus ea. „Există, de asemenea, mai mult contact cu sânge, ceea ce crește riscul anumitor boli virale care pot provoca anumite tipuri de cancer în viitor”.

Otto Stoyka, medic la Departamentul de Epidemiologie și Prevenire a Bolilor Netransmisibile din Kiev, a declarat pentru Context.ro că exploziile de obuze pot dăuna, de asemenea, sănătății oamenilor, în special sistemului lor respirator.

„Sunt eliberate substanțe toxice, cum ar fi nitrați, monoxid de carbon și diverse metale grele. Acestea afectează și otrăvesc tractul respirator uman și membranele mucoase”, a spus el, adăugând că: „Trebuie să acordăm o mare atenție copiilor, ei sunt în mare pericol deoarece au un sistem respirator imperfect și mult mai vulnerabil.”

Despre autor: Alina Okolot

Avatar of Alina Okolot
Alina Okolot este o jurnalistă ucraineană din Kiev care lucrează în presă din 2017. Alina a lucrat ca reporter TV în departamentul de știri al canalului PravdaTut TV unde a documentat știri din sectoare diverse, de la politic la economic, cultură și sport. Ea a lucrat de asemenea ca editor de programe educaționale și de divertisment pentru canalul Kiev TV și pentru ediția online a Adevărului de Irpin. Alina spune că jurnalismul este vocația sa. Ea s-a alăturat echipei CONTEXT, după ce s-a mutat în România. Ca jurnalist, ea se ocupă de investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, țara sa natală. Ea scrie des despre corupție și documentează poveștile martorilor în subiecte legate de război. Țelul Alinei este să arate lumii adevărul printr-un jurnalism de calitate.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema