Companii care iau contracte „aproape exclusiv” de la o singură instituție publică și succesul garantat de legăturile politice: Radiografia programelor naționale de investiții (raport Expert Forum)

24 oct., 2023

Companiile conectate politic sunt abonate la banii din programele naționale de investiții, arată ultimul raport realizat de Expert Forum. Analiza s-a axat pe fondurile guvernamentale alocate pentru infrastructură. Există totodată exemple de companii care au obținut contractele de achiziții publice „aproape exclusiv” de la Compania Națională de Investiții – cum ar fi cazul Simion Tehnoconstruct, o companie care are 130 de contracte încheiate cu CNI, dintr-un total de 136.

„Deși apartenența la un partid sau legăturile cu membri de partid nu determină neapărat succesul unei firme, datele statistice arată că poate impulsiona în anumite cazuri succesul acesteia”, se arată în raportul Expert Forum.

Există cazuri în care între firmele care participă la licitații și instituțiile care alocă fondurile există apropieri inclusiv de familie, mai arată sursa citată.

O altă concluzie este că durata de implementare a proiectelor, mai ales în cazul PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), rămâne „nejustificat de lungă”, ceea ce duce la situații în care costurile proiectelor cresc semnificativ.

Cazul Anghel Saligny”

În cadrul Programului „Anghel Saligny” au fost semnate 2.116 de contracte, cu o valoare totală de 23 de miliarde de lei. În total, Ministerul Dezvoltării a aprobat 4.671 de proiecte și a decontat, până la finalul lunii iunie 2023, doar 961 milioane de lei.

Tot la finalul lunii iunie existau 6 proiecte care erau gata în proporție de 90%, iar 8 peste 80%.

Printre companiile care au câștigat proiecte prin Anghel Saligny, Expert Forum a identificat o serie de firme care au profil politic sau legături cu formațiunile politice. 

„Legăturile politice ale unora dintre aceste firme pot ajuta comunitățile în care activează să primească proiecte, dar și societățile să obțină bani din achiziții, creând și un monopol nesănătos pentru competiție”, susține Expert Forum.

Cazul Programului Național de Dezvoltare Locală

Implementarea proiectelor din cele două programe – PNDL 1 și PNDL 2 (începute în 2015, respectiv 2017) –  a întârziat semnificativ, astfel că programele au fost prelungite până în 2024.

„Este dificil de realizat o analiză privind succesul acestui program, mai ales în lipsa unor indicatori clari de performanță. Mai mult, lipsa unui audit ex-post limitează de fapt gradul de înțelegere cu privire la impactul pe care aceste proiecte l-au avut”, se arată în raportul menționat.

Expert Forum mai subliniază că Ministerul Dezvoltării nu a alocat suficientă resursă umană pentru a putea controla în detaliu modul în care sunt implementate proiectele.  

„De remarcat că mare parte din responsabilitatea implementării programului revin beneficiarilor, adică primării sau consilii județene, a cărei disciplină nu este mereu suficient de dezvoltată pentru a asigura implementarea programului fără probleme”, potrivit sursei citate, care menționează că PNDL 1 și PNDL 2 nu au putut fi implementate în „condiții de maximă eficiență și integritate”.

Cazul Companiei Naționale de Investiții

Compania Națională de Investiții gestionează programe care vizează construirea de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, unități și instituții de învățământ, patinoare artificiale, săli de cinema, lucrări în primă urgență, reabilitări de blocuri, drumuri de interes local și de interes județean, fose septice, microstații de epurare sau reabilitarea clădirilor cu risc seismic.

Problema identificată de Expert Forum este că nu există criterii concrete pe baza cărora sunt selectate proiectele ce urmează să fie aprobate. În total, CNI are 4.387 de proiecte în gestiune, ce însumează 10 miliarde de lei.

Totodată, raportul menționat arată că au existat zile în care reprezentanții CNI au atribuit foarte multe contracte la intervale foarte scurte, existând un semn de întrebare în ceea ce privește calitatea acestor proceduri de atribuire.

Analiza Expert Forum mai arată că sunt numeroase firme care au câștigat contracte din bani publici „aproape exclusiv” cu CNI, fiind dat ca exemplu un caz în care o firmă a încheiat 135 de contracte în total, din care 130 cu CNI. 

Concret, este vorba de Simion Tehnoconstruct, o companie din Botoșani cu o cifră de afaceri de 247 de milioane de lei. Potrivit datelor Expert Forum, compania a fost înființată în 2018 și a ajuns în doar 3 ani la o cifră de afaceri de 87 de milioane de lei. 

„O parte semnfiicativă din contractele firmei sunt încheiate în asociere cu MTA STRUCTURAL ENGINEERS SRL (…) Din 142 de contracte încheiate prin proceduri competitive, 126 sunt încheiate cu CNI, adică 987 de milioane din 1,1 miliarde lei”, potrivit raportului Expert Forum. 

O altă firmă care se alfă în aceeași situație este Colen Impex din Ploiești, care are o cifră de afaceri de 65 de milioane de lei. Potrivit raportului, unul din acționarii companiei a avut legături cu sfera politică, în special cu PDL. Compania a câștigat 71 de contracte de achiziții publice cu CNI, din 103 de contracte obținute în total. 

Doar pe 27 august, firma a obținut 12 contracte în valoare de 32 de milioane de lei, iar pe 21 septembrie alte 7 contracte în valoare de 20 de milioane de lei. 

Chiar dacă această statistică nu reflectă la prima vedere nimic ilegal și observând că o parte dintre acestea participă în asocieri în mai multe contracte, este totuși un semn de întrebare cum unele societăți au ajuns la această performanță”, mai subliniază sursa citată.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema