Amenzile mici încurajează primarii să încalce Legea achizițiilor publice. Cazul „Gaze la Mărăcineni”

15 apr., 2024

O primărie din Buzău a continuat un proiect european de peste 67 de milioane de lei, deși Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a constatat că în cadrul licitației a fost încălcată legea achizițiilor publice. Un an mai târziu, când proiectul era aproape finalizat, Curtea de Conturi a cerut anularea licitației și susține că singura sancțiune care poate fi aplicată primăriei este o amendă între 5.000 și 30.000 de lei. “Fenomenul este, și nu e de acum”, susțin experți în achiziții pentru Context.ro.

La finalul anului trecut, în comuna Mărăcineni, județul Buzău, liderii social-democrați din regiune organizau o conferință de presă prin care anunțau finalizarea proiectului pe care l-au prescurtat, simplu: „Gaze la Mărăcineni”

„Nu doar un exemplu de bună practică, ci un impuls de dezvoltare a comunei” a fost descrierea făcută de PSD Buzău la finalul conferinței din 19 decembrie 2023.

petre emanoil neagu maracineni

Vicepreședintele CJ Buzău, social-democratul Petre Emanoil Neagu, dă declarații de presă la finalizarea proiectului, alături de primarul din Mărăcineni, social-democratul Constantin Dumitru (sursa foto: PSD Buzău / Facebook)

Însă un raport al Curții de Conturi, consultat de reporterii Context.ro, a scos la lumină o serie de probleme în ceea ce privește modul în care contractul de peste 67 de milioane de lei a fost atribuit de Primăria din Mărăcineni. Cu câteva luni înainte ca recepția finală să fie făcută, Curtea de Conturi a cerut anularea licitației și arăta că Primăria Mărăcineni poate fi amendată cu sume cuprinse între 5.000 și 30.000 de lei pentru încălcarea Legii achizițiilor publice

Am stat de vorbă cu Valeria Tudora, expert în sfera achizițiilor publice și reprezentant Expert Forum (EFOR), care arată că valoarea amenzilor în aceste cazuri sunt mici.

Fenomenul este, și nu e de acum – cine e chitit să facă prostii pe procedură, se duce și vede ce sancțiuni sunt. Dacă eu încalc Legea achizițiilor publice ce sancțiuni am? Ori când tu îi pui la contravenție între 5.000 și 30.000 de lei, riscul devine cuantificabil, suportabil. Aici ar trebui umblat, să fie sancțiuni mai drastice”, a transmis Valeria Tudora, într-un răspuns pentru Context.ro.

Dezvoltarea pusă sub semnul întrebării

Concret, este vorba de contractul de servicii de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru „Înființare sistem distribuție gaze naturale în satele Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni”, proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Primăria Mărăcineni a scos la licitație acest contract în 2022

Dintre cei trei operatori economici care au participat la această licitație, unul dintre ei a contestat de două ori rezultatul la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care i-a dat câștig de cauză și a cerut primăriei să reevalueze ofertele. Decizia CNSC nu a fost atacată – nici de primărie, nici de operatorii economici, iar câștigătorii au rămas aceiași.

Curtea de Conturi susține că, în cazul ofertei declarate câștigătoare, din documentația de atribuire au lipsit proceduri tehnice de execuție personalizate pentru toate tipurile de lucrări, iar graficul general de realizare a investiției nu cuprindea toate lucrările ce urmau să fie executate – inclusiv în ceea ce privește realizarea unor sisteme inteligente de distribuție a gazelor și montarea contoarelor inteligente.

În cadrul procesului de evaluare a ofertelor comisia de evaluare a ofertelor este suverană (…) Concluziile C.N.S.C. cu privire la neconformitatea ofertei (…) se încadrează într-o abordare pur formalistă”, a fost, însă, răspunsul dat de primărie

În cadrul reevaluării, susține Curtea de Conturi, Primăria Mărăcineni a demontat și ignorat decizia CNSC, continuând, astfel, să atribuie contractul asocierii conduse de IRIGC.

Consecinţa (..) este încheierea unui contract de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări de construcţii în valoare de 67.700.000 lei, fără TVA, pe baza căruia au fost angajate şi se plătesc cheltuieli finanţate din fonduri publice, urmare derulării unei proceduri de atribuire cu încălcarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice, procedură care deşi ar fi trebuit anulată, a fost finalizată”, mai arată Curtea de Conturi. 

În schimb, expertul în achiziții publice consultat de Context.ro arată că și Raportul Curții de Conturi „propune niște măsuri imposibil de aplicat”, având în vedere că în momentul în care a fost emis lucrările erau deja în execuție. 

Trebuia prevăzută o sancțiune clară, iar măsurile dispuse să fie aplicabile, nu ceva inaplicabil”, a fost concluzia Valeriei Tudora, expert în achiziții publice pentru EFOR.

Primăria Mărăcineni și reprezentanții companiilor IRIGC și INSPET SA nu au răspuns solicitărilor transmise de Context.ro.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema