Geoană și rușii (II): Parteneră de afaceri a familiei Mănescu, colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin

03 oct., 2024

În timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional. Este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deținute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin. Presa a relatat pe larg despre afacerile lui Kantor cu un șef al Serviciului de Informații Extern al Federației Ruse. Schmidt s-a autodenumit „prietena familiei Mănescu” și apare într-o poză cu Alexey Kozlov, partenerul de afaceri al fostului manager al campaniei lui Geoană. Kozlov a folosit o identitate falsă în Ucraina pentru a face propaganda pro-Kremlin dupa invazia din 2014, după cum au descoperit reporterii. Conform Digi24, soții Mănescu au donat 14.000 de euro fundației a cărei președinte este Mihaela Geoană, soția fostului număr 2 în NATO.

  • O investigație internațională publicată marți a descoperit că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.
  • Jurnaliștii rețelei The Organized Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.
  • Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
rares manescu

Rareș Mănescu (sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)

În martie-aprilie 2024, fiul lui Rareș Mănescu și-a vândut firma de consultanță, la care era co-proprietar. Acțiunile sale și ale partenerului său au fost cumpărate de Lisa Schmidt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) și soțul acesteia. La momentul tranzacției, Mănescu senior era implicat în campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidențiale, deși acesta era încă Secretar General Adjunct al NATO. Contractul de vânzare a acțiunilor a fost semnat la finalul lui martie și înregistrat la Registrul Comerțului (autoritatea care se ocupă de toate companiile din România) în prima parte a lunii aprilie. Vlad Mănescu nu a răspuns solicitărilor reporterilor de a transmite un punct de vedere.

În primul episod al investigației am arătat cum, în aceeași perioadă, Mănescu a pus pe roate o firmă cu Alexey Kozlov, un propagandist rus cu afaceri piscicole și legături cu un mercenar moldovean care a luptat pentru armata rusă.

Lisa Schmidt este licențiată în marketing și a lucrat timp de cinci ani în sistemul bancar, în Elveția și Marea Britanie, conform profilului său de LinkedIn. Din 2010 a început o colaborare cu Acron, unul dintre cei mai mari producători de fertilizanți din Federația Rusă.

Lisa Schmidt a fost membră a boardului filialei elvețiene Acron până în 2022. Pe profilul public de LinkedIn spune că este „chief financial officer” (directorul financiar), adică CFO-ul companiei lui Kantor, însă într-un punct de vedere trimis reporterilor pe e-mail ea susține că a rupt legătura cu Acron în 2022. Grupul Acron a fost fondat de oligarhul rus Moshe Kantor.

kantor 2

Oligarhul Moshe Kantor (sursa foto: kremlin.ru)

După invazia rusă din Ucraina, Kantor a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în aprilie 2022. Oligarhul rus are, conform UE, o relație apropiată cu Vladimir Putin, față de care și-a exprimat public sprijinul, relație care i-ar fi permis să-și mențină averea colosală estimată de Forbes la peste 9 miliarde de dolari. De aceea, Uniunea Europeană a cerut înghețarea bunurilor lui Kantor și i-a interzis să călătorească pe teritoriul său. Măsurile au fost contestate de oligarh, deocamdată fără succes.

Kantor este unul dintre cei pentru care premierul Ungariei, Viktor Orban, a încercat să obțină ridicarea sancțiunilor. O investigație publicată de Dossier Center la începutul acestui an a dezvăluit că, deși neagă că e apropiat de regimul Putin, Kantor a fost zeci de ani partener de afaceri cu Yuriy Zubakov, fost director al Serviciului Secret Extern și secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Pe de altă parte, soțul Lisei Schmidt, Nuno Wahnon Martins (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins Nuno Miguel – numele integral, n.red.), a fost directorul pentru afaceri europene al European Jewish Congress (EJC), organizație condusă la acel moment de Moshe Kantor, care are cetățenie triplă: britanică, rusească și israeliană.

În 2007 și 2016, Vladimir Putin a avut întâlniri cu președintele EJC pentru a discuta, printre altele, “creșterea antisemitismului” în Europa, temă folosită ca pretext pentru agresiunea împotriva Ucrainei. După includerea sa pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, Kantor a demisionat de la conducerea EJC. A rămas însă în conducerea unui alt ONG, înregistrat în Marea Britanie, World Holocaust Forum Foundation, lucru care i-a atras interdicția permanentă de a ocupa o funcție în conducerea unei organizații caritabile britanice.

signal 2024 10 03 175510 002

Moshe Kantor, în stânga lui Vladimir Putin, la întâlnirea din 2016 de la Kremlin (sursa foto: kremlin.ru)

În 2020, un discurs ținut de Vladimir Putin la un forum organizat de WHFF a stârnit un scandal internațional. Dictatorul rus a prezentat o variantă factual eronată a celui de-Al Doilea Război Mondial, din care a exclus orice referire la pactul Ribbentrop-Molotov sau la crimele de război comise de soldații ruși. Andrzej Duda, președintele Poloniei, țară care a fost parțial ocupată de Rusia în urma pactului dintre Germania și Rusia, a refuzat să participe la forum, pentru că nu i s-a permis să se adreseze participanților.

Kantor avea legături în România la cel mai înalt nivel, înainte de impunerea sancțiunilor. A fost decorat de președintele Traian Băsescu în 2014 pentru promovarea comunității evreiești, iar în 2023 presa a scris că fostul lider PSD Liviu Dragnea ar fi solicitat donații de la oligarh.

Contactată de reporteri, Lisa Schmidt a explicat că e prietena familiei Mănescu și că firma de consultanță din România nu are activitate. Despre legătura cu Acron, ea a precizat că a părăsit board-ul în 2022 și că nu a mai avut legătură cu ei.

A confirmat că l-a întâlnit pe Kozlov o singură dată. De altfel, pe o rețea de socializare a fost postată o fotografie de la întâlnirea lor, despre care Schmidt susține că a fost publicată fără acceptul ei. Ea a mai menționat că nu avea habar despre legăturile cu campania lui Geoană și nici de afacerile lui Kozlov.

28347239847239847239

Lisa Schmidt și Alexey Kozlov pozează în fața steagurilor României și UE (sursa foto: Social media)

Rareș Mănescu, Ramona Mănescu și Vlad Mănescu nu au răspuns solicitărilor Context.ro pentru a transmite un punct de vedere.

Context

O investigație internațională publicată marți a descoperit că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014. Jurnaliștii rețelei The Organized Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.

Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

batin social media banner

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

  • Citește investigația integrală aici

Reacția lui Geoană

În urma investigației, Mircea Geoană a lansat un atac virulent și conspiraționist la adresa jurnaliștilor care au dezvăluit legăturile fostului său șef de campanie cu propagandistul rus.

Geoană nu a adus niciun argument în apărarea sa, ci s-a rezumat în a spune că investigația jurnaliștilor OCCRP, din care fac parte și reporteri Context.ro, este un “kompromat”, “o acțiune de compromitere și dezinformare cu proveniență externă și execuție internă” și a făcut apel “către instituțiile statului român (…) pentru a veghea și proteja democrația românească”.

Geoană nu a vorbit niciun moment în clipul de 1 minut și 24 de secunde, publicat pe Facebook marți seara, despre relațiile de afaceri pe care Rareș Mănescu, fostul său șef de campanie, le-a avut cu propagandistul rus Alexsei Kozlov sau despre ramificațiile care duc la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor, ci s-a rezumat să acuze jurnaliștii de “compromitere a unui candidat independent”, ascunzându-se în spatele uniformei NATO pe care a purtat-o timp de cinci ani: “O adevărată acțiune de kompromat este în plină derulare. Îmi sunt imputate așa zise asocieri cu Federația Rusă, un lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu Secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”.

Alina Achim, purtătoarea de cuvânt a Asociației România Renaște, vehiculul de campanie al lui Mircea Geoană, a folosit aceeași retorică referitoare la investigația internațională:

„Ne aflăm în fața unei acțiuni evidente a Federației Ruse în campania domnului Geoană (…) Ceea ce este scris în presă nu reflectă neapărat realitatea. Realitatea este amestecată cu ceea ce vine dinspre spațiul estic. Domnul Rareș Mănescu nu a fost niciodată coordonatorul campaniei domnului Mircea Geoană. Au existat legături, bineînțeles, dumnealui a colaborat cu mișcarea România Renaște, dar așa după cum am declarat și noi într-un comunicat de presă pe care l-am făcut public acum o lună nu mai colaborează cu noi de cel puțin cinci luni de zile”.

Reacția disidentului Hodorkovski

Disidentul rus Mihail Hodorkovski, care finanteaza Dossier Center, o publicație parteneră în acest proiect alături de rețeaua OCCRP, a preluat pe contul său X investigația, comentând: ”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a scris Hodorkovski, un fost oligarh rus aflat în exil, care acum este urmărit de autoritățile de la Moscova.

Cine e OCCRP

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), organizație din care fac parte jurnaliștii care au lucrat la investigație, este o rețea internațională de presă, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2023.

Între investigațiile publicate de OCCRP se numără Panama Papers, Pandora Papers, Laundromats și Pegasus Project.

În anul 2022, Moscova a pus OCCRP pe lista neagră a Rusiei.

O investigație realizată de Matei Roșca (reporter.london), Martin Laine (Delfi, Estonia), Rise Moldova, Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase, Cristian Andrei Leonte, Biro Attila (Context.ro – România)

Material realizat cu ajutorul Investigative Dashboard și al softului EPIEOS

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema