Corupție și Crimă Organizată Globală: Cinci ani de la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, banii lui Orban din Serbia, un dictator plătește un documentar de bine iar rușii și bielorușii ocolesc din nou sancțiunile

18 oct., 2022

Viktor Orban, șeful autocratic al guvernului din Ungaria, a cumpărat influență în Serbia cu 70 de milioane de euro din bani publici. Au trecut cinci ani de la asasinarea brutală a jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia, dar munca ei are efecte și acum. O fundație controlată de fostul dictator al Kazahstanului a plătit 5 milioane de dolari pentru un documentar realizat de producătorul Oliver Stone. Rușii ocolesc sancțiunile și vând petrol în Polonia iar un oligarh bielorus e neatins de sancțiuni și se bucură de proprietățile de zeci de milioane din Austria. 

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Au trecut cinci ani de la asasinarea jurnalistei de investigatii Daphne Caruana Galizia. Pe 16 octombrie 2017, jurnalista era în întârziere pentru o programare la bancă. A ieșit din casă promițând-i fiului ei Matthew că revine în câteva ore. „Am apăsat butonul de resume pe laptop ca să revin la muzica pe care o ascultam”, își amintește el. „Apoi am auzit o explozie. Mi-am dat seama imediat că a fost o bombă”, a mai povestit  Matthew. OCCRP a publicat un material în care menționează cum un raport oficial a consemnat că jurnalista a fost asasinată pentru că devoalase corupția masivă din Malta.

  • Mai multe detalii aici

Un film documentar realizat de producătorul american Oliver Stone elogiază viața fostului dictator al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. O investigație OCCRP arată că documentarul a primit o finanțare de 5 milioane de dolari de la o fundație controlată chiar de către fostul dictator kazah. Oliver Stone este cel care a realizat și o serie de interviuri de bine cu Vladimir Putin, un documentar laudativ despre președintele Venezuelei, Hugo Chavez, sau un film care avansa propaganda rusă despre Euromaidanul din 2014, revoluția proocidentală din Ucraina. 

Documentarul despre Nursultan Nazarbayev care a condus Kazahstanul timp de 30 de ani și care este acuzat de nenumărate încălcări ale drepturilor omului se înscrie în același registru. Fundația prin care s-au făcut plățile este una din fundațiile prin care Nazarbayev a acumulat proprietăți și bunuri de miliarde de dolari, sursa banilor fiind fondurile publice. 

  • Mai multe detalii aici 

Iliberalismul lui Viktor Orban se răspândeşte în Serbia cu banii statului maghiar. Jurnaliştii de la cins.rs au verificat unde au ajuns o parte din cei 70 de milioane de euro cu ajutorul cărora Orban îşi întăreşte influenţa în ţara vecină şi au descoperit de ce preoţi locali fac lobby politic.

  • Toată povestea aici

Europa continuă să importe petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Nave cu capacitatea totală de peste 100 de milioane de tone au adus pe continent combustibili din porturi ruseşti. Polonia, de exemplu, a primit petrol rusesc transportat de nave deținute de un armator grec, sub pavilion liberian. Confruntate cu datele obţinute de reporterii FrontStory.pl, autorităţile din Polonia au ocolit un răspuns direct şi au declarat că nicio navă sub pavilion rusesc nu a descărcat combustibili în porturile poloneze. 

  • Cine a mai primit petrol rusesc, aici 

Oligarhul belarus Mikalai Varabei (Nikolay Vorobey), sancționat de UE în decembrie 2020 din cauza relațiilor sale apropiate cu președintele belarus Alexander Lukașenko, se bucură în continuare de ascunzătoarea sa din Austria, potrivit unei investigații publicate de Belarusian Investigative Center în colaborare cu ziarul austriac Dossier. Familia lui Varabei deține proprietăți de lux și are legături cu elitele locale. Cea mai luxoasă proprietate a familiei este un palat aflat în sudul Austriei, de 300 de metri pătrați înconjurat de o proprietate de 19.000 de metri pătrați deținută oficial de compania Power Chemical Trading, al cărei proprietar este Katsiaryna Smuschkovich, fiica lui Mikalai Varabei.

  • Citiți investigația aici

Cazul Emiliei Șercan a fost remarcat de GIJN – Global Investigative Journalism Network. <<A început să lucreze la plagiatul academic „aproape din întâmplare”. Într-o zi, urmărind știrile, a aflat că unul dintre cei mai importanți miniștri ai țării, un om cu un doctorat, urma să fie numit prim-ministru interimar al României și s-a întrebat dacă este într-adevăr capabil din punct de vedere academic să scrie o teză. Scepticismul și curiozitatea au determinat-o pe Emilia Șercan să înceapă să investigheze.>>, notează GIJN – Global Investigative Journalism Network, care a publicat un amplu articol despre munca jurnalistei pentru a dezvălui plagiatele elitei politice din România,

  • Mai multe detalii aici  aici

De la începutul mobilizării anunțate oficial în Rusia, mulți ruși au început să fugă în Kostanay, Kazahstan. Consecințele fluxului de vizitatori care fug de mobilizare sunt deja vizibile peste tot: de la cafenele și gări ocupate de ruși, la creșterea prețurilor de închiriere a imobilelor. În acest material, colegii de la Vlast oferă amănunte despre impactul rușilor care fug de mobilizare în Kostanay, oferind poveștile taximetriștilor și localnicilor, dar și ale celor care încearcă să se adăpostească în zonă și obstacolele cu care se confruntă.

  • Citește articolul aici

iFact, portalul de investigații din Georgia, prezintă o analiză detaliată legată de cei care au fugit din calea mobilizării din Rusia. Cei de la iFact au realizat un mic sondaj și au intervievat 106 cetățeni ruși care au venit în Georgia de când a început războiul din Ucraina. Aceștia au fost întrebati cât timp intenționează să rămână în Georgia, ce fac și ce știu despre teritoriile georgiene ocupate de Rusia și războiul din 2008. Rezultatele nu sunt promițătoare. 

  • Materialul poate fi găsit aici

Roskomnadzor (RKN), serviciul rus de comunicare și supraveghere a mass-mediei, a interzis jurnaliștilor ruși să numească „operațiunea militară specială” un război chiar de la începutul invaziei Ucrainei. Ca urmare, zeci de publicații independente au fost blocate. După aceasta, RKN a început să intervină în activitatea publicațiilor kazahe și kârgâze care scriu despre războiul cu Ucraina. Madina Kuanova descrie pentru Kloop, centrul de investigații din Kîrgistan, modul în care agenția rusă încearcă să cenzureze jurnaliștii din Asia Centrală.

  • Toate detaliile, aici

sursa foto: James O’Brien/OCCRP

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema